SON DAKİKA
Hava Durumu

Kiev, Türkiye ile serbest ticaret alanı müzakerelerini etkinleştiriyor

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2015 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2015 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kiev, Türkiye ile serbest ticaret alanı müzakerelerini etkinleştiriyor

Ukrayna ve Türkiye, kendi aralarında serbest ticaret alanı oluşturulmasına ilişkin müzakereleri etkinleştirmek için anlaştı.

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin (YDSK) dördüncü toplantısı vesilesiyle 20 Mart tarihinde Ukrayna’ya ziyaret gerçekleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, “Serbest ticaret anlaşması konusunda müzakere sürecinin etkinleşmesinde  anlaştık. Koordine edilmemiş konuların yakın zamanda cumhubaşkanlarına sunulması için bakanlara ilgili talimanlar verildi” diye kaydetti.

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin toplantısı sonuçlarına ilişkin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı ortak açıklamanın yanı sıra, Ukrayna Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı İgor Nazarçuk ve Tükiye Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahnettin Ertaş iki kurum arasında Karşılıklı Anlayış ve Bilgi Değişimi Muhtırasını, İvçenko Progress devlet şirketi Başkanı İgor Kravçenko ve Tusas Motor Sanayii AŞ Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit uçak motorları üretimi ve projeleri alanında işbirliğini geliştirme mektubunu imzaladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İmzalanan bu belgelerin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Görüşmelerimizde ikili ticari ve ekonomik konular üzerinde hassasiyetle durduk. Bundan 12 yıl önce aramızdaki ticaret hacmi 1,3 milyar dolardı. 2014 sonu itibariyle bu yaklaşık 6 milyar dolar seviyesine çıktı ve Sayın Başkan ile artık bir mutabakatı daha sağlamlaştıralım dedik. Bu rakamı 2017 yılı sonu itibarıyla 10 milyar, 2023 yılı sonu itibariyle 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştıralım istiyoruz. Bu hedeflere ulaşmak içinde özellikle son aşamaya geldiğimiz Serbest Ticaret Anlaşmasını kısa zamanda sonuçlandırmayı kararlaştırdık” diye konuştu.

Türkiye'nin Ukrayna’nın özel sektörüne de destek sağlayacağını belirten Erdoğan, Turkcell'in Ukrayna'daki iştiraki Astelit'in bu ülkede 3G lisans ihalesini kazanmasının ve bu konudaki anlaşmaların buna en güzel örneği teşkil ettiğini belirtti.

Ukrayna yönetiminin Türk şirketlerine gerekli desteği vereceğinden emin olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Firmalarımızın gerekli ortam sağlandığında adil rekabet şartları temin edildiğinde fevkalade başarılı çalışmalara imza atacağına ben yürekten inanıyorum. Müteahhitlik firmalarımız dünyada medarı iftiharımızdır. Ukrayna'da üstlendikleri projelerin toplam miktarı yaklaşık 4,5 milyar dolardır. İnanıyorum ki bu zor dönem atlatıldığında Ukrayna'da bu noktada tecrübeleri bulunan müteahhitlik firmalarımız çatışmalardan zarar gören yerlerin altyapısını inşası noktasında görev üstlenmeye hazırdır" diye konuştu.

Urayna’daki Türk yatırımlarını desteklediği için Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Poroşenko, Turkcell'in Ukrayna'daki iştiraki Astelit'in 3G lisans ihalesini kazanması ve 3 milyar grivnalık yatırım çekinin imzalanması bunun kanıtı olduğunu  belirterek “Bunun, Ukrayna’daki yapılan ihalelerin şeffaflığı ve etkinliğinin göstergesi olduğundan eminim” seklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.