SON DAKİKA
Hava Durumu

“Kırım’a giden politikacılar marjinal parti temsilcileri”

Ukrayna’nın İtalya Büyükelçisi Yevgeniy Perelıgin, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a ziyaret gerçekleştiren İtalyan politikacı ve iş adamlarının İtalya’nın marjinal partilerinden Kuzey Ligi’ne (Lega Nord) mensup olduklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2016 20:39
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2016 20:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Kırım’a giden politikacılar marjinal parti temsilcileri”

Ukrayna’nın İtalya Büyükelçisi Yevgeniy Perelıgin, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a yasa dışı ziyaret gerçekleştiren İtalyan politikacı ve iş adamlarının İtalya’nın marjinal partilerinden Kuzey Ligi’ne (Lega Nord) mensup olduklarını belirtti.
 
İtalya’nın bazı bölge konseylerinin milletvekillerinden ve iş adamlarından oluşan bir heyetin, Rus işgali altında bulunan Kırım’a ziyaret gerçekleştirmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Ukrayna’nın İtalya Büyükelçisi Yevgeniy Perelıgin, İtalya hükümetinin milletvekillerine Kırım’ı ziyaret etmemeleri önerisinde bulunduğunu ifade etti.
 
Yevgeniy Perelıgin, “İtalya’nın hiçbir ulusal ajansı veya ulusal gazetesi, televizyon kanalı, söz konusu yasa dışı ziyaret hakkında herhangi bir haber yapmadı. Bu, ülkenin kuzey bölgelerinin bağımsız olmasını, özerkliğini isteyen İtalya’nın Lega Nord (Kuzey Ligi) adlı marjinal bir partisine bağlı olan bölge konseyi milletvekilleri ve iş adamlarından oluşan bir grubun ziyareti. Bu partinin üyeleri, kendilerinin Avrupa politikasından bağımsız olduğunu göstermek için her fırsatı kullanmaya çalışıyor. Şu günlerde Kırım’a gerçekleştirilen ziyaret de bu amaçla yapıldı” diye kaydetti.
 
İtalya hükümetinin Kırım’a ziyaret gerçekleştirmeme önerisinde bulunduğunu anlatan Perelıgin, “İtalya hükümeti, söz konusu ziyareti gerçekleştirenlere, Rusya’ya karşı mevcut yaptırımları ve Kırım’a giriş veya Kırım ile ticaret yapılması ile ilgili yaptırımları da dikkate alarak, işgal edilen yarımadaya ziyaret gerçekleştirilmesinin yersiz olduğu belirtilen resmi bir mektup gönderdi. Grubun, Kırım’a gitmek üzere İtalya’dan ayrıldığı gün (12 Ekim) İtalya Parlamentosu, Kuzey Ligi Partisi tarafından sunulan Rusya’ya karşı yaptırımların kaldırılması ile ilgili teklifini inceledi ve bir kez daha teklifi desteklemeyerek reddetti” dedi.
 
Kararlı adımların atılması gerektiğini ifade eden Yevgeniy Perelıgin, “Bununla ilgili bir öneri gönderdim ve Ukrayna’nın daha kararlı bir şekilde tepki göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Yani yasalarımızı ihlal edenlere karşı dava açılmalı. Mahkemeden söz konusu kişileri cezalandırma kararı alınarak uluslararası topluma başvurulmalı” diyerek devam etti.
 
Daha önce İtalya bölge konseylerinin milletvekilleri ve iş adamlarından oluşan heyetin yaptırımlara rağmen Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a ziyaret ettiği bildirilmişti.
 
İtalyan politikacıların ziyaretini yorumlayan Ukrayna-İtalya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı Sergey Alekseyev, İtalyan milletvekillerinin Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ı ziyaret etmesi halinde uluslararası normları ihlal edecek olmalarının yanı sıra Rusya’nın politikasını da takdir etmiş olacaklarını ifade etmişti.
 
Bundan önce ise İtalya’nın Kuzey Ligi Partisi tarafından sunulan Kırım’ın Rusya'nın bir parçası olarak kabul edilmesini ve Rusya’ya karşı yaptırımların kaldırılmasını öngören karar tasarısının İtalya’nın Veneto, Liguria ve Lombardiya Bölge Konseyleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildiği bildirilmişti. Ardından İtalya’nın Toskana Bölge Konseyi de, ülke hükümetine Rusya’ya karşı yaptırımların iptal edilmesi ile ilgili talebi içeren kararı oybirliği ile kabul etmişti.
 
Alınan bu kararlardan sonra İtalya Parlamentosu Temsilciler Meclisi’nin 3 Ağustos tarihinde, Ukrayna’da istikrarın sağlanması amacıyla Minsk Anlaşmaları’nın yerine getirilmesi çağrısını içeren kararı kabul ederek bunun, İtalya ve Rusya arasında düzenli ekonomik ilişkilerin yenilenmesi için esas önkoşul olduğunu belirtti.

Rus propagandasının bu tür ziyaretleri ve bağlantıları, Kırım'ın işgalini meşrulaştırma çabası yönünde kullandığı biliniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.