SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'da gıda kıtlığı yaşanınca kısıtlama kaldırıldı

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2014 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2014 10:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'da gıda kıtlığı yaşanınca kısıtlama kaldırıldı

Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisinin (Rosselhoznadzor) Kırım ve Sivastopol bölüm Başkan Yardımcısı Yuriy Yepanov, Ukrayna ürünlerinin Kırım'a getirilmesinde hiçbir engel olmadığını belirtti.

Kerç boğazında olumsuz hava şartlarından dolayı Rusya'dan ürünlerin sevkiyatında sorun yaşanması nedeniyle Kırım'da gıda kıtlığı ve fiyat artışını engellemek amacı ile hükümetin Rosselhoznadzor'a başvurarak lisansı olmayan Ukraynalı şirketlere bile yarımadaya ürün getirme izni vermesini istediğini anlatan Yepanov, "Günümüzde sınırdan Ukrayna'nın tüm şirketlerini geçiriyoruz. Esas talebimiz, getirilen yükleri inceleme imkanı. Bunun için lisansı olmayan şirketlerin getirdiği ürünlerin tamamını denetlemek zorunda kalıyoruz" dedi.

Ukrayna'dan Kırım'a getirilen yüklerin yüzde 12-14'ünün kontrolden geçmeyip geri çevrildiğini söyleyen Yepanov, girişimcilerin daha ucuz ürünleri getirmeye çalışırken kalitesine dikkat etmediğini kaydetti. Yepanov, "Kontrol noktalarında yüklerin denetimine çok dikkatli yaklaşıyoruz. Yükleri geri çevirmenin esas sebebi, yüklerin değişimi, markalama hataları, taşıma kurallarının ihlalleri ve kullanım sürelerinin bitmesi" diye konuştu.

Kış dönemi yaklaştığı için Rusya'nın Kırım'a gıda ürünlerini sağlama problemi daha güncel hale geliyor, çünkü Rusya'yı yarımada ile bağlayan tek yer olan Kerç boğazında kış aylarında ferbotlar çalışamayacak.

Kırım ilhakından sonra Rusya, Ukrayna'da üretilen ürünlerin Kırım'a girişini yasaklamıştı. Fakat Rusya'dan ürün sevkiyatı neredeyse yapılmadığı için yarımadada gıda kıtlığı ve fiyat artışı meydana geldiğinden dolayı Rusya yönetimi yasağı kısmen iptal etmek zorunda kalmıştı.

 
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.