SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım’da iki serbest ticaret bölgesi

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2014 09:17
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2014 08:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’da iki serbest ticaret bölgesi

Ukrayna'dan sonra Rusya Devlet Duması da, ikinci okumada ilhak ettiği Kırım ve Sivastopol’de serbest ticaret bölgesinin kurulmasına dair kanun tasarısını kabul etti.

Söz konusu kanunun, vize rejimini kolaylaştırdığı, gelir vergisini azalttığı vebazı durumlarda gümrük vergilerini sıfırladığı bildirildi.

Kabul edilen üç doküman, Kırım ve Sivastopol’de vergilendirme özelliklerini, devlet denetim düzenini, giriş kurallarını ve serbest ticaret bölgesinin fonksiyonelliğini belirliyor.

Serbest ticaret bölgesinin 25 yıl süreyle oluşturulduğu fakat gelecekte bu sürenin uzatılabileceği belirtildi. Büyük yatırımcılar, ilave vergi muafiyetlerinden ve serbest ticaret bölgesi rejiminden yararlanabilecek. Örneğin, yarımadaya ithal ürünleri ve faaliyet gösterebilmek için gereken donanımları getiren yatırımcı, gümrük vergisinden muaf tutulacak. Yatırımcıların, ürünlerini Rusya piyasasında satma ve Gümrük Birliği ülkelerine ihraç etme hakkına sahip olacak.

Serbest ticaret bölgesinin katılımcısı olmak isteyen şirket, belli proje için yatırım programını sunmalı. Büyük şirketler söz konusu yatırım projesine en az 30 milyon ruble (yaklaşık 900 bin dolar), küçük ve orta ölçekli işletmeler ise en az 3 milyon ruble yatırım yapmalı.

14 Ağustos tarihinde Ukrayna Parlamentosu, ilhak edilen Kırım’da serbest ticaret bölgesinin oluşturulduğuna dair yasa tasarısını kabul etti. Söz konusu yasaya göre, yarımadada özel ve tüzel kişiler için serbest ticaret bölgesinin özel hukuki rejimi geçerli olup özel kişiler için iç ve dış göç rejimi de uygulanıyor. Serbest ticaret bölgesinde serbest gümrük bölgesinin oluşturulduğu bildirildi.

Daha önce Dışişleri Meydanı Vakfı, serbest ticaret bölgesinin oluşturulmasının, ilhakın ve Ukrayna vatandaşların ayrımcılığın kabulü olduğunu kaydetti. Dışişleri Meydanı, söz konusu durumun, sadece Yanukoviç ve Poroşenko’ya yakın olan büyük şirketlere yarar sağlayacağını, çünkü onların Ukrayna’ya vergi ödemeyip gümrük vergi muafiyetlerinden faydalanacağını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.