SON DAKİKA
Hava Durumu

"Kırım'da kayıp insan sayısı artıyor"

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2015 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2015 10:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Kırım'da kayıp insan sayısı artıyor"

Kırım Rus yönetimi, Kırım’da kayıp insan sayısında artış gözlendiğini, kayıp olan insanlar arasında da Kırım Tatarı sayısının en az olduğunu söyledi. 

Kırım Rus yönetimi Ombudsmanı Lyudmila Lubina, Akmescit’te düzenlenen basın toplantısında, son zamanda yakınları ile iletişimi kaybeden insan sayısının gittikçe arttığını bildirdi. 

Lubina, 15 Ocak 2015 tarihi itibarıyla Kırım’da 119 Rus kaybolurken 136 kişinin akrabalarıyla iletişimi kaybettiğini belirtti. Geçen yıl Kırım’da 24 Ukraynalının kaybolduğu ve 18 Ukraynalının akrabalarıyla iletişimi kaybettiği kaydedilirken Polisin verilerine göre aynı dönem içinde 13 Kırım Tatarı kaybolurken 10 kişinin yakınlarıyla iletişimi kaybettiği ifade edildi.

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi 2014 yılı Kasım ayında yaptığı açıklamada Kırım’ın Rusya tarafından işgal dilmesinden sonra yarımadada 21 Kırım Tatarının kaçırıldığını bildirmişti. Kırım’ın Rus Ombudsmanı Lyudmila Lubina ise, Kırım Tatarlarının kaçırıldığı olayları ile ilgili bilgilerin gerçeğe dayanmadığını savunmuştu.

2014 yılının Mart ayında Müslüman ve üç çocuk babası Reşat Ametov kaçırıldı. Daha sonra onun cesedi vahşice yapılan işkence izleri ile bulundu.

Reşat Ametov’un Akmescit’in merkez meydanında yasa dışı yolla tutuklanarak arabayala belirsiz yere götürülmesine dair videonun mevcut olmasına rağmen, Ametov’un cinayet failleri bugüne kadar bulunmadı ve suçlular cezalandırılmadı.

27 Eylül’de Karasupazar’ın Sarısu semtinde askeri üniforma giyen kimliği belirsiz kişiler iki genç Kırım Tatarına saldırıp minibüse bindirdi ve bilinmeyen bir yere götürdü. Kırım Tatar gençleri hakkında henüz herhangi bilgi alınamıyor.

Bunun dışında yarımadada diğer insan kaçırma olaylarla tespit edildi. Kırım’da kaybolan Kırım Tatarları arasında Timur Şaymardanov, Seyran Zinedinov, Edem Asanov, Eskender Apselâmov, üniversite öğrencileri Bilal Bilalov ve Artyom Dayrabekov yer alıyor. Edem Asanov, Kezlev’de terk edilmiş bir sanatoryum binasında ölü bulundu. Bilal Bilalov, cesedi Akmescit’in Sivastopolskaya caddesi yakınında bulundu. Resmi açıklamaya göre Bilalov zehirlenme sonucu öldü. Ama gencin öldürüldüğüne dair iddialar da mevcut.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.