SON DAKİKA
Hava Durumu

“Kırım’da Rus hakimler, meslektaşını aklamaya çalışıyor”

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komitesi Başkanı Smedlâyev, Rus hakimlerin, Kırım Tatarlarını yasadışı tutuklama kararını veren meslektaşını aklamaya çalıştığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2016 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2016 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Kırım’da Rus hakimler, meslektaşını aklamaya çalışıyor”

İşgal edilen Kırım’ın Akmescit şehrinde sözde Kırım Yüksek Mahkemesi’nin Hakimi Galina Redko’nun 2 Mart tarihinde verdiği karara ilişkin itiraz dilekçesinin incelendiği duruşma gerçekleşiyor. Redko, ''26 Şubat'' davasının sanıkları olan  Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ve Kırım Tatar aktivistleri Ali Asanov ve Mustafa Degermenci’nin gözaltı süresini keyfi olarak uzatmıştı.

Duruşma saat 13.00’da başlayıp saat 15.00’a kadar bitecekti, çünkü saat 15.00’da Galina Redko’nun 4 Mart tarihinde verdiği karara ilişkin itiraz dilekçesinin inceleneceği duruşma başlayacaktı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komitesi Başkanı Zair Smedlâyev, “Hakim Redko’nun 2 Mart tarihinde verdiği karara ilişkin itiraz dilekçesinin incelendiği duruşma daha bitmedi” dedi.

Hakimlerin, Anayasa ve kanunları göz ardı ederek meslektaşını (Galina Redko’yu) aklamaya çalışacağını söyleyen Smedlâyev, mahkemenin hiçbir şeyı değiştirmeyeceği ve hakim Redko’nun yasadışı kararların cezasız kalacağı fikrini paylaştı.

Duruşmadan söz eden Smedlâyev, “Hakim, kimseyi konuşturmuyor, terbiyesiz davranıyor, böylece meslektaşını aklamaya çalışıyor. Yasadışı tutuklamanın cezasız kalacağını ve hiç kimsenin bundan sorumlu tutulmayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Zair Smedlâyev, sanıkların mahkeme salonuna yine getirtilmediklerini ve duruşmanın ‘sinema’ modunda (video konferans) yapıldığını bildirdi.

29 Mart tarihine sözde Kırım Yüksek Mahkemesi tarafından ''26 Şubat'' davasına ilişkin iki duruşma gerçekleşti. Tutuklular mahkeme salonuna getirilmedi. Duruşma, video konferans şeklinde düzenlenecekti. Sanıklar; Ahtem Çiygöz, Mustafa Degermenci ve Ali Asanov’un mahkeme salonuna getirtilmeleri gerektiğine dair dilekçeler reddedildi.

Avukatlar ayrıca bildirinin geç verilmesinden dolayı duruşmanın ertelenmesi için de dilekçe verdi.

Böylelikle Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ve Kırım Tatar aktivistleri Ali Asanov ve Mustafa Degermenci’nin sözde Kırım Yüksek Mahkemesi’nin Hakimi Galina Redko tarafından 2 Mart tarihinde mahkeme kararı olmadan tutukluluk sürelerinin yasa dışı uzatılmasına ilişkin itiraz dilekçesinin incelendiği duruşma 6 Nisan tarihine ertelendi.

Ahtem Çiygöz, Ali Asanov ve Mustafa Degermenci’nin 11 Mart tarihinde bitmesi gereken tutukluluk sürelerinin mahkeme tarafından 11 Nisan tarihine kadar uzatılmasına ilişkin itiraz dilekçesinin inceleneceği duruşmanın tarihi de 7 Nisan olarak belirlendi.

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük mitingde “toplu eyleme katılmak” suçlamasıyla açılan davanın toplamda 6 sanık mevcut.  Üçü – Ahtem Çiygöz, Mustafa Degermenci ve Ali Asanov, Akmescit nezarethanesinde tutuluyor, kalan üçü Eskender Kantemirov, Arsen Yunusov ve Eskender Emirvaliyev ise şartlı tahliye ile serbest bırakıldılar.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.