SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım’daki siyasi tutuklulara absürd suçlamalar dayatılıyor

Rusya hükümeti, yargı sistemi dahil tüm baskı unsurlarını kullanaran Kırım Tatar halkını korkutmaya çalışıyor ve bu yüzden Kırım Tatarları yargılanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’daki siyasi tutuklulara absürd suçlamalar dayatılıyor

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’da tutuklu bulunan Kırım Tatarlarına karşı dayatılan suçlamaların absürd olduklarını ve Kırım Tatar halkını korkutmak amacıyla yargılandıklarını ifade etti.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu yaptığı açıklamada, “Tutuklulara karşı yapılan suçlamalar absürd, yasadışı, kolayca yalanlanıyorlar hatta Rus yargısının yetki alanında değiller. Özellikle 26 Şubat 2014 tarihinde yaşanan olaylarla ilgili şuçlamalar Kırım’ın işgalinden önce gerçekleşmişti. Ancak onlar yine de büyük ihtimal hüküm giyecekler, çünkü onlar (Rus hükümeti) bu yöntemle Kırım Tatarlarını korkutmaya umuyor” şeklinde paylaştı.

Kırım Tatarlarının çeşitli gruplarının, çeşitli nedenlerden ötürü tutuklu bulunduğunu açıklayarak Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ın Rus yanlısı hükümetinin hapishenelerinde on dört siyasi tutuklu Kırım Tatarının tuttulduğunu belirtti.

Dün de, 4 mayıs tarihinde otomobil kundaklamakla suçlanarak Ocak ayında gözaltına alınan Muetdin Alivapov’un tutukluluk süresi uzatılması ile ilgili duruşma yapıldı.

Muetdin Alivapov, daha önce Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov tarafından açıklanan Kırım Tatar siyasi tutukluların listesinde yer alıyor.

21 yaşındaki Muetdin Alivapov, Yalta’da otomobil kundaklama olaylarının şüphelisi olarak 23 Ocak tarihinde Alupka’da tutuklanmıştı. 25 Ocak’ta Yalta Şehir Mahkemesi hakkında 23 Mart’a kadar tutukluluk kararı aldı. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in bildirdiği gibi aynı zamanda şu an Ukrayna anakarasında bulunan ve Muetdin’in kardeşi olan Mustafa da davada şüpheli olarak yer alıyor. Celal, şüphelilerin ailesinin sosyal olarak aktif bir aile olduğunu ve kardeşlerin siyasi görüşleri nedeniyle takibata uğradıklarını ifade etmişti.

17 Mart tarihinde ise Kırım Rus yönetiminin mahkemesi tarafından Muetdin Alivapov’un tutukluluk süresi 9 Mayıs’a kadar uzatıldı.

27 Nisan tarihinde Muetdin Alivapov’un evinde arama yapıldı. Arama sırasında Alivapov’un kıyafet ve ayakkabıları müsadere edildiği bildirildi.

Öte yandan gözaltına alınan 43 yaşındaki Rusya Federasyonu vatandaşı (Çelyabinsk şehrinden) Kırım'daki araçları kundakladığını itiraf etti. Ancak Muetdin Alivapov tutuklu kalmaya devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.