SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım ile Türkiye arasında feribot seferleri iddiası

Rusya tarafından işgal edilen Akyar'ın (Sivastopol) sözde yönetimi, şehirden Türkiye’nin Zonguldak limanına yapılan feribot seferlerinin yenilendiğini ileri sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2016 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2016 11:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım ile Türkiye arasında feribot seferleri iddiası

Rusya tarafından işgal edilen Akyar'ın (Sivastopol) sözde yönetimi, şehirden Türkiye’nin Zonguldak limanına yapılan feribot seferlerinin yenilendiğini ileri sürdü. Ro ro geminin 29 Ekim tarihinde Panama bayrağı altında Zonguldak’a ulaştığı bildirildi.
 
28 Ekim tarihinde Rus medyaları, Sivastopol’ün sözde yönetimine atıfla, bir yıl önce durdurulan Sivastopol-Zonguldak feribot seferlerinin yeniden başladığını bildirdi. Rusya Devlet Duması’na yasa dışı şekilde seçilen sözde Sivastopol milletvekili Dmitriy Belik, “Varyag adlı geminin Sivastopol’den Zonguldan limanına gitmesi için ilk denilebilir, çünkü bu Rusya ve Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesinden sonra yapılan ilk sefer” şekilde konuştu.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan ve seferin operatörlüğünü yapan sözde “Kırım Denizcilik Ajansı” müdürü Stanislav Gvozdilov, geminin Türkiye’ye boş olarak gittiğini ama Sivastopol’den Türkiye’ye ihracat üzerinde çalışıldığını bildirdi. Gvorzdilov’un söylediğine göre Kırım’dan Türkiye’ye tahıl, kimyasal ürünler ihraç edilebilir.
 
Zonguldak’ta Varyag gemisine meyve ve turunçgillerin (genel olarak mandalina ve portakal) bulunduğu paletlerin, beyaz eşya ve inşaat malzemelerinin yükleneceğini ifade eden Gvozdilov, gelecekte geminin haftada bir sefer düzenlemesinin planlandığını ileri sürdü.
 
Marine Traffic sitesinde yer alan bilgiye göre, Varyag ro ro gemisi 29 Ekim tarihinde Panama bayrağı altında Türkiye’nin Zonguldak limanına girdi. 2,8 bin ton taşıma kapasitesi olan Varyag gemisi, yaklaşık 65 tır veya 2,3 bin palet taşıyabiliyor.
 
2015 yılının Ağustos ayında Sivastopol yönetimi, Sivastopol ile Zonguldak arasındaki feribot seferlerinin yeniden başladığını iddia etmişti. Ardından Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağı düşürmesi ardından Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin kötüleşmesinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararı üzerine Kırım ile Türkiye arasında feribot ulaşımının durdurulduğu savunuldu.
 
Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanları uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.
 
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul etmesinden sonra, ulaştırma şirketlerinin, işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklandı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu normların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.