SON DAKİKA
Hava Durumu

“Kırım’ın geri alınması, Ukrayna için kilit mesele”

Siyaset bilimci Yevgeniy Magda, hem yarımadada ikamet eden Ukrayna vatandaşlarının haklarının iade edilmesi hem de Ukrayna’nın prestijiyle ilgili olduğundan Kırım’ın geri alınması konusunun Ukrayna için kilit mesele olduğu fikrini paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2016 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2016 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Kırım’ın geri alınması, Ukrayna için kilit mesele”

Halkla İlişkiler Merkezi Müdürü, “Hibrid Savaş” adlı analiz kitabının yazarı, Ukraynalı siyaset bilimci Yevgeniy Magda, Kırım Haber Ajansı’na (QHA) yaptığı açıklamada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Kırım Tatar Özerkliği’nin kurulması için çalışmaların başlatıldığı yönündeki açıklamasını yorumladı.
 
Yevgeniy Magda, “Ukrayna’nın üst düzey yönetiminin Kırım Tatarlarının kendi kaderini tayin etme hakkını tanıması, Kırım’ın işgalden kurtarılmasına yönelik önemli bir adım. Bununla birlikte, Ukrayna Anayasası’na yakın bir zamanda böyle bir değişiklik getirilebilmesi Ukrayna siyasi elitine bağlı”  dedi.
 
Kırım’ın geri alınmasının Ukrayna için kilit mesele olduğunu dile getiren Magda, “Bu hem yarımadada ikamet eden yurttaşlarımızın haklarının iade edilmesi hem de ülkemizin prestijidir. Ancak bu süreç kolay olmayacak. Bunu hem tüm ilgili kişiler hem milyonlarca Ukraynalı anlamalı” diye belirtti.
 
Magda’nın söylediğine göre, Ukrayna’nın ilk önce, Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra Kırım siyasetinin oluşturulması esnasında yapılan hatalar üzerinde çalışması, öncelikli konular ve önemli noktaları belirlemesi, Kırım'ın Ukrayna’ya geri dönmesinden sonra yarımadanın gelişmesi için doğru formülleri bulması gerekiyor. Kısaca bunun Ukrayna için beklenmedik bir olay olmaması gerektiğini belirtiyor.
 
Magda, “Ukrayna devlet organları, Kırım Tatar Milli Meclisi ve hükümet dışı kuruluşların ortak çabalarının sonucunda oluşturulması gereken "Kırım’ı Geri Alma Stratejisi"nin yayınlanmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Bu tür bir format stratejinin başarılı şekilde hayata geçirilmesinin güvencesi olabilir” dedi.
 
Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra yarımadadan ayrılan Ukrayna vatandaşları için günümüzde yarımadanın gelişimi için teklifler hazırlayabilen yerel yönetim organları örnekleri oluşturulmasının gerektiğini ifade eden Yevgeniy Magda, bu tip yerel yönetim organlarının Odesa, Mikolayev ve Herson bölgelerinde hazırlanabileceğini belirtti.
 
Rus işgalini kabul etmek istemeyen Kırım gençleri ile çalışmalara dikkat edilmesi gerektiğini de savunan Magda, gençler için değişiklikler fırsata çevrilmesi ve eğitim planlarını gerçekleştirmeleri için imkanlar sağlanması gerektiğini, bunun için de uluslararası kuruluşların yardımına ihtiyaç duyulabileceğini kaydetti.
 
Yevgeniy Magda, “Günümüzde en önemli görev, Kırım’ın Ukrayna yanlısı sakinleri için yarımadayı işgalden kurtarama stratejisinin hayata geçirilmesine yardımcı olacak olumlu ve kaliteli bir gelecek imajı oluşturmak. Rusya’nın toplum propagandası ile rekabet etmek zor, bunun için asimetrik ve planlı hareketlerde bulunulması gerekiyor” dedi.
 
Kırım Tatar soykırım kurbanlarını anmak için Kiev’de Ukrayna Ulusal Opera Tiyatrosu’nda 18 Mayıs tarihinde düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Anayasası’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ilgili 10. Maddesine Kırım Tatar Özerkliği’nin kurulmasına ilişkin değişiklik getirilmesine hazır olduğunu açıklamıştı.
 
Cumhurbaşkanı Poroşenko, “Biz, biraz geç olsa da, Kırım’da Kırım Tatar milli özerkliğin kurulması gerektiğini anladık. Anayasa Komisyonu’ndan Ukrayna Anayasası’nın 10. Maddesi’ne (Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ilgili madde) getirilecek değişiklik ve eklemeleri hazırlayacak çalışma grubunun kurulmasını isteyeceğim. Bu grupta Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri de yer alacak” diye kaydetmişti.
 
Aleksandr Voronin

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.