SON DAKİKA
Hava Durumu

"Kırım'ın kaderini Kırım Tatarları tayin etmelidir..."

DKTK Yönetim Kurulu’nun Vilnius toplantısında Rusya’nın işgal ettiği Kırım’ın kaderinin, dünyanın tüm ülkelerine 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak kabul etme çağrısı yapan Kırım Tatarları tarafından tayin edilmesi gerektiği kaydedildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2016 14:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Kırım'ın kaderini Kırım Tatarları tayin etmelidir..."

Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu temsilcileri ve Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri, Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta 11-13 Nisan tarihlerinde Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu toplantısını gerçekleştirdi.
 
Kırım Haber Ajansı (QHA), etkinlik katılımcılar, uzmanlar, diplomatlar, Avrupalı politikacıların ele aldığı önemli konuları bir araya getirerek Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu toplantısının özetini hazırladı.
 
Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta Litvanya Parlamentosu binasında 11 Nisan tarihinde başlayan Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun toplantısına Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun Türkiye, Romanya, Kanada, Ukrayna ve geçici olarak Rusya tarafından işgal edilen Kırım temsilcileri katıldı. Etkinliğe Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Ukrayna milletvekili Refat Çubarov katıldı. Bunun dışında etkinlik katılımcıları arasında Belarus’un eski Cumhurbaşkanı Stanislav Şuşkeviç bulundu.



4245



Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun 11 Nisan’da yapılan toplantısı kapsamında “İşgal Edilen Kırım’da Toplu İnsan Hakları İhlalleri” konulu konferans düzenlendi.
 
Açılış konuşmasını yapan Litvanya Parlamentosu Başkanı Loreta Grauziniene, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da insan haklarının toplu şekilde ihlalinin tespit edildiğini kaydetti.
 
Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu,Litvanya Parlamentosu’na Kırım Tatarlarına gösterdiği destek için teşekkür etti.
 
Kırım’ın ilhakını Baltık ülkelerinin işgaline benzeten Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu toplantısına katılan ABD Senatörü John McCain, “Kırım’ın ilhakına karşı olduğunuzu Putin’e kanıtladığınız (gösterdiğiniz) için sizinle beraberim. Biz, Kırım’ın işgalini hiçbir zaman tanımayacağız ve mücadelenizde size destek vermek için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.
 
Kırım İnsan Hakları Saha Misyonu Koordinatörü, St. Petersburglu sivil toplum aktivist Aleksandra Krılenkova, Volya Çağdaş Hukuk ve Toplum Enstitüsü Başkanı ve kurucularından İvanna Bilic, Litvanya’nın Ukrayna Büyükelçisi Marius Janukonis, Dışişleri Meydanı Vakfı kurucularından Bogdan Yaremenko Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da insan hakları durumu ile ilgili raporlarını sundu.
 
Rusya tarafından işgal edilen yarımadada medya kuruluşlarının yasaklanması ile ilgili konunun da ele alındığı yoplantıda Kırım’da işgalci yönetimin idaresi altında son iki yıl içinde yarımadada faaliyet gösteren medya kuruluşu sayısının yüzde 88 oranında azaldığı belirtildi. Kırım’da medya alanında sadece işgalci yönetim yanlısı medya kuruluşlarının kaldığı, gazetecilere baskı yapıldığı ve bilgilerin ana dillerde (Kırım Tatarca ve Ukraince) yayınlanmasının yasaklandığı kaydedildi.
 
“İşgal Edilen Kırım’da Toplu İnsan Hakları İhlalleri” konulu konferansta konuşan Litvanya Parlamentosu Uluslararası İşler Komitesi Başkan Yardımcısı Emanuelis Zingeris, Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu toplantısının canlı yayınını gerçekleştiren Parlamento sitesinin siber saldırı yüzünden bloke edilmiş olduğunu bildirdi. Zingeris, benzer olayın, Parlamento’nun çalıştığı birkaç yıl içinde ilk kez meydana geldiğini belirtti. Canlı yayın Youtube sitesi aracılığıyla gerçekleştirilmeye devam edildi. Litvanya’nın gizli servisleri, ilgili saldırının yurt dışından yapıldığı fikrini paylaştı.
 
Brüksel ve Washington’da Kırım Tatar Milli Meclisi temsilciliklerinin açılması konusunun görüşme aşamasında olduğunu bildiren Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, çalışmalara gönüllülerin katılımının sağlanmasının planlandığını ifade ederek yeni siyasi sezondan itibaren Brüksel’de en az bir Kırım Tatar Milli Meclisi temsilciliğinin açılacağı fikrini paylaştı.
 
Ayrıca Refat Çubarov, Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu toplantısını düzenleyerek Litvanya’nın, Avrupa Birliği ülkelerine, Kırım ve Kırım Tatarlarının korunmasında çabaların birleştirilmesi gerektiği ile ilgili sinyaller gönderdiğini kaydetti.
 
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’dan Vilnius’a gelerek konferansa katılan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Ukrayna yönetimine, işgal edilen Donbas ve Kırım meselesini tüm uluslararası platformlarda ortaya koyma çağrısı yaptı. Ümerov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım sakinlerinin neredeyse her gün para cezaları, tutuklamalar, aramalar, düzmece davaların açılması gibi olaylar ile karşılaştığını dile getirdi.
 
Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun toplantısında konuşan Meydan Dışişleri Sorumlusu Bogdan Yaremenko, Ukrayna Anayasası’nda Kırım’ın Kırım Tatar milli özerkliği altında geri alınacağının gösterilmesi gerektiği, bunun Kırım’ın yönetilmesinin en iyi şekli olduğunu ve Ukrayna tarafından desteklenmesi gerektiği fikrini paylaştı.
 
Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11 Nisan tarihinde başlayan çalışmaları, 12 Nisan tarihinde Vilnius’ta eski Müftülük binasında devam etti. O gün yapılan toplantıda, 18 Mayıs matem etkinlikleri, Kırım’daki durum, Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun toplantı sonunda kabul edilecek deklarasyonu ile ilgili konular ele alındı.
 
Sçastlivtsevo ve Partizanı köylerinde olmak üzere Geniçesk ilçesinde iki arazinin ayrıldığını bildiren Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, yerel yönetimin, Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasının cami ve ana dil, İslam'ın esasları gibi derslerin verileceği bir binanın inşa edilmesine yönelik girişimleri desteklediğini kaydetti. İki tesisin Ankara Kırım Tatar diasporası tarafından inşa edileceği belirtildi.
 
Toplantı esnasında Kırım’daki eğitim durumu, işgalcilerin Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmaya yönelik dava dilekçesi ve bu yıl, 72. kez Kırım Tatar Sürgün Kurbanlarını Anma Günü olarak kaydedilecek 18 Mayıs Kırım Tatarlarının sürgün gününe hazırlık ile ilgili raporlar okundu.
 
Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya gelen Litvanya Parlamentosu Başkanı Loreta Grauziniene, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da aleni insan hakları ihlallerini ve Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini sınırlandırmaya yönelik eylemleri kınadı. Grauziniene, Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin sonraki toplantısının Kırım’da düzenleneceği ümidinde olduğunu dile getirdi.
 
Loreta Grauziniene ile yapılan görüşme sırasında Çubarov, Litvanya tarafına Kırım Tatar temsilcilerini güzel karşılamaları, Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurumu toplantısının Litvanya Parlamentosu’nda yapıldığı için teşekkür etti. Litvanya Parlamentosu Başkanı Loreta Grauzhinene bilgilendirici konuşma için teşekkür edip Litvanya’nın her zaman Kırım Tatarlarını destekleyeceğini açıkladı.
 
Aynı gün Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov ile bir araya geldi. Grybauskaite, Litvanya’nın Kırım’ın yasadışı işgalini ve ilhakını kınadığını, Minsk anlaşmalarının yerine getirilmediği ve Kırım'ın işgali devam ettiği sürece Rusya’ya karşı yaptırımların devam etmesi gerektiğini kaydetti.
 
Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevičius de bense açıklamada bulundu. Litvanya’nın Kırım’ın işgalini hiçbir zaman tanımayacağını ifade eden Butkevičius, ülkesinin Kırım meselesinin Avrupa Birliği gündeminde kalması için elimizden geleni yaptığını belirtti.
 
Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilen Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun toplantısı kapsamında ayrıca bir tören düzenlenerek Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na fahri doktora unvanı verildi. 
 
Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu toplantısının sonunda hazırlanan deklarasyon kabul edildi. Belgede Kırım’ın kaderini tayin hakkının Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatar halkına ait olduğu belirtildi. Bununla birlikte toplantı katılımcıları, Kırım Tatar halkının Kırım’ın kaderi konusunda, Kırım’da işgalin derhal sonlandırılması şartıyla her türlü uluslararası diyaloga açık olduklarını, uluslararası toplumun da diyalog için bu şartın gerçekleşmesi konusunda mevcut politikalarda daha fazla gayret göstermesi gerektiğini kaydetti.
 
Belgede, Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu ve tüm milli parlamentoların, Kırım Tatarlarını Kırım’ın yerli halkı ve Kırım Tatar Millî Meclisi’ni Kırım Tatar halkının özyönetim organı olarak kabul etmesi gerektiği vurgulandı. Kırım Tatar halkına yönelik insanlık suçlarının tarih ve insanlık vicdanında mahkum edilmesi için 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar halkı sürgününün Avrupa Parlamentosu, bütün millî parlamentolar ve kurumlar tarafından soykırım olarak tanınması gerektiği belirtildi.
 
Ukrayna Anayasası’nda Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ilgili hükümlerin Kırım Tatar halkının iradesi ve haklarını, Kırım Tatarlarının Kırım’da coğrafi, idari ve milli devletçiliğe dayalı özerklik esasını temel alacak şekilde düzenlenmesi çağrısında bulunan toplantı katılımcıları, Kırım Tatar Millî Kurultayı ve onun tarafından seçilen Kırım Tatar Millî Meclisi’nin Kırım Tatar özyönetim organı olarak varlığını kabul eden yasal düzenlemelerin yapılması hususunda Ukrayna devletinin gerekli kanunları kabul etmesini talep etti.
 
Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Akmescit’te 9 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirilen ilk toplantısına 13 ülkeden 420 delege katılmıştı. Toplantıda Refat Çubarov Dünya Kırım Tatar Kongresi başkanlığına seçilmişti.
 
Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Türkiye’nin başkenti Ankara’da 1-2 Ağustos 2015 tarihinde düzenlenen 2. toplantısına 12 ülkeden 180 Kırım Tatar sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, hükümet çevrelerinin yetkili temsilcileri, medya temsilcileri katıldı. Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanlığına yine Refat Çubarov’un seçildiği toplantıda, Kırım Tatar özyönetim organlarına uluslararası alanda yardım göstermesi amacıyla “Dünya Kırım Tatar Kongresi” teşkilatının kurulmasına karar verildi. Bunun dışında toplantıda, Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun 21 temsilcisi ve Denetim Kurulu seçildi.
 
Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu bugüne kadar Romanya’da ve Kiev ile Herson bölgesinin Çongar kasabasında olmak üzere üç toplantı gerçekleştirdi. Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun Vilnius’ta 11 Nisan’da başlayan 4. toplantısı 13 Nisan’a kadar devam etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.