SON DAKİKA
Hava Durumu

"Kırım’ın Ukrayna'ya dönüşü, uzun tarihi bir süreç..."

Ukrayna’nın Letonya Büyükelçisi Juris Poikas, QHA muhabirinin sorusunu cevapladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2016 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2016 10:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Kırım’ın Ukrayna'ya dönüşü, uzun tarihi bir süreç..."

Ukrayna’nın Letonya Büyükelçisi Juris Poikas, Harkov Devlet Üniversitesi öğrencileri ile buluştu.

Hakov Devlet Üniversitesi'nde, 19 Nisan tarihinde düzenlenen konferans sırasında Ukrayna’nın Letonya Büyükelçisi Juris Poikas QHA muhabirine bazı açıklamalarda bulundu.

Sayın Büyükelçi, Kırım’da ve Donbas’ta yaşanan olaylar yüzünden Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün önemi hakkında konuştunuz. Sizce, Kırım ne zaman Ukrayna’ya dönebilecek ve Donbas’taki savaş ne zaman bitecek?

"Bizim bağımsızlığımızın başladığı tarihten başlamak gerekirse, Haziran 1940'ta Letonya’ya Sovyet ordusu girdiği zaman, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Sovyet Birliği’nin faaliyetlerini kınayan bir bildiri kabul edildi. 1940 yılından 1991 yılına kadar 51 sene geçti. Sovyet zamanında Batılı diplomatların sözde Sovyet Baltık cumhuriyetlerini ziyaret etmeleri yasaktı. Resmi ziyaretlerden çok özel ziyaretler söz konusuydu... Bu tanımama siyaseti Avrupa Birliği ve ABD tarafından sonuna kadar sürdürüldü. Kırım konusunda da bu siyasetinin sonuna kadar sürdürüleceğinden eminim. Yani tanıma olmayacak, doğrudan hava bağlantısı olmayacak. Bizim pozisyonumuz net ve anlaşılır olmalı, Kırım konusunda bu pozisyon korunacak. Bazı Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin Kırım’ı ziyaret etmeleri resmi duruşu yansıtmıyor. Bugün Ukrayna için refom yoluna girmek çok önemli, belki bu yolda kazanılan başarılar Kırım’ın dönüşünü garanti edemeyecek. Ancak bu modern ve aktif bir Avrupa devleti olma olanağı sağlayacak. Tabi, şu an Kırım’da yaşayan işbirlikçiler, sonuna kadar pozisyonlarını koruyacaklar. Bu sebeplerden dolayı belki de Kırım'ın geri dönüşü hayli uzun bir süreç gerekecek, bu konuda kesin bir şey söyleyemem."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.