SON DAKİKA
Hava Durumu

“Kırım, Kırım Tatar milli özerkliği altında geri alınmalı”

Meydan Dışişleri Sorumlusu Bogdan Yaremenko, Kırım Tatar milli özerkliğinin Kırım için en iyi yönetim şekli olacağına inanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2016 19:59
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2016 19:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Kırım, Kırım Tatar milli özerkliği altında geri alınmalı”

Meydan Dışişleri Sorumlusu Bogdan Yaremenko, Kırım’ın Ukrayna’ya Kırım Tatar milli özerkliği altında geri dönmesi gerektiğini söyledi.

Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11 Nisan tarihinde başlayan toplantısında konuşan Meydan Dışişleri Sorumlusu Bogdan Yaremenko, “Anayasamızın, Kırım’ın Kırım Tatar milli özerkliği altında geri alınacağını gösterilmesi gerekiyor. Bu Kırım’ın yönetilmesinin en iyi şekli ve Ukrayna tarafından desteklenmeli.” açıklamasında bulundu.

Ukrayna’nın Kırım Tatar milli özekliği statüsünü tanımlaması gerektiğini söyleyen Yaremenko, “Kırım Tatarlarının sorununu çözmeden Kırım’ı geri alma sorununu çözemeyeceğiz. Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar halkının ve Kırım Tatar Milli Meclisi'nin statüsünü tanımlama konusunda siyasi bir sorumluluk aldı. Bu sözü yerine getirme zamanı geldi.” şeklinde konuştu.

Yaremenko, insan hakları hak savunucusu teşkilatların Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da insan haklarınn durumu ile ilgili duydukları endişelervini desteklediğini bildirerek bu durumun, Rus avukatlarının profesyonelliğiyle ilgili olmadığını, durumun "Kırım’ın emperyal kolonizasyonu (Rus tahakkümü) tam gaz devam ettiği" için meydana geldiğini açıkladı. Rusya’nın, askeri üsse dönüştürme (militarizasyon) haricinde Kırım için herhangi bir geliştirme planının mevcut olmadığını, "askeri gelişimi" tehdit edenlere ihtiyaç duyulmadığını söyleyen diplomat, “Kırım Tatarlarının problemi bölgesel değil küresel bir problem. Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetleri yasaklanana kadar ve Kırım Tatarları arasında yeni liderler atanana kadar, baskı ve zulüm durmayacak. Kırım Tatarlarının sorunu, uluslararası toplumunun Rusya’nın kafasına vurduğu bir sopaya dönüşmeli” dedi.

Yaremenko’ya göre konferans, Rusya'ya yönelik tutum değişikliğinin Donbas savaşının sona ermesinden sonra değil, ancak Kırım’ı iade ettikten ve Kırım Tatarlarına karşı uygulanan yasadışı faaliyetler durdurulduktan sonra gerçekleşeceğine dair net bir işaret verebilir.

Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Akmescit’te 9 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirilen ilk toplantısına 13 ülkeden 420 delege katılmıştı. Toplantıda Refat Çubarov Dünya Kırım Tatar Kongresi başkanlığına seçilmişti.

Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Türkiye’nin başkenti Ankara’da 1-2 Ağustos 2015 tarihinde düzenlenen 2. toplantısına 12 ülkeden 180 Kırım Tatar sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, hükümet çevrelerinin yetkili temsilcileri, medya temsilcileri katıldı. Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanlığına yine Refat Çubarov’un seçildiği toplantıda, Kırım Tatar özyönetim organlarına uluslararası alanda yardım göstermesi amacıyla “Dünya Kırım Tatar Kongresi” teşkilatının kurulmasına karar verildi. Bunun dışında toplantıda, Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun 21 temsilcisi ve Denetim Kurulu seçildi.

Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu bugüne kadar Romanya’da ve Kiev ile Herson bölgesinin Çongar kasabasında olmak üzere üç toplantı gerçekleştirdi. Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun Vilnius’ta 11 Nisan’da başlayan 4. toplantısı 13 Nisan’a kadar devam edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.