SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Savcılığı’ndan Kırım’daki aramalar ile ilgili dava

Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yapılan aramalar ile ilgili dava belgelerini Ukrayna Başsavcılığına gönderdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2016 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2016 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Savcılığı’ndan Kırım’daki aramalar ile ilgili dava

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi ardından Ukrayna’nın ana kısmında Ukrayna Başsavcılığı’na bağlı olarak kurulan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Rusya’nın işgali altında olan Kırım’da 18 ve 19 Nisan tarihlerinde yapılan aramalar, “Hizb-ut Tahrir” teşkilatına üye olmakla suçlanarak birkaç kişinin gözaltına alma olayları ve Kırımlı gazetecilerin evlerindeki aramalar ile ilgili dava açtı.
 
Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, “Geçici olarak işgal edilen Kırım yarımadasında yasadışı olarak kurulan organlar, uydurma sebeplerden dolayı özgürlük, kişisel dokunulmazlık, konut dokunulmazlığı hakkı ve Ukrayna Anayasası yanı sıra bir dizi uluslararası belgelerde garanti edilen temel insan ve vatandaş hak ve özgürlüklerini tekrar kaba bir şekilde ihlal ediyor” denildi.
 
Açıklamada, Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı’nın Ukrayna Ceza Kanunu’nun 146. maddesi 2. fıkrası (insanı yasadışı olarak özgürlükten yoksun bırakma) ve Ukrayna Ceza Kanunu’nun 162. maddesi 2. fıkrası (konut dokunulmazlığını ihlal etme) gereğince bir dizi dava açtığı bildirildi.
 
Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, “Ukrayna’nın Geçici Olarak İşgal Edilen Bölgesinde Hukuki Rejim ve Vatandaşların Hak ve Özgürlükleri Sağlanması” yasasının 12. maddesi 2. fıkrası uyarınca açılan dava belgelerinin, incelenmek üzere Ukrayna Başsavcılığı’na gönderildiğini belirtti.
 
Daha önce Rus kolluk kuvvetlerinin, 18 Nisan tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım'ın Yalta bölgesinde bulunan Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde aramalar düzenlediği, aramalar sonrası iki kişinin tutuklandığı bildirilmişti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Refat Çubarov, düzenlenen arama sonrası gözaltına alınan Refat Alimov ve Arsen Ceparov’un Hizb-ut Tahrir örgütünün üyesi olmakla suçlandığını bildirdi.
 
Kırım Rus yönetiminin sözde Akmescit'in Kievskiy Bölge Mahkemesi, 19 Nisan tarihinde yaptığı duruşmada, Refat Alimov ve Arsen Ceparov hakkında 2 ay tutukluluk kararı çıkardı.
 
19 Nisan tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da birkaç Kırımlı gazetecinin evinde arama yapıldı. Kremlin tarafından atanan sözde 'Kırım Savcısı' Natalya Poklonskaya Rusya Federasyonu'nun toprak bütünlüğünü ihlal etme çağrıları iddiasıyla "Kırım. Hakikat"  muhabiri Nikolay Semena’ya karşı dava açıldığını ve bundan dolayı arama düzenlendiğini belirtmişti. Söz konusu davanın muhabirin yayınladığı makalede Rusya Federasyonu'nun toprak bütünlüğünü ihlal etme çağrıları içermesi gerekçesiyle Rusya Federasyonu Ceza Kanunu'nun 280.1 maddesi 2. fıkrası uyarınca açıldığı bildirilirken Kırım’da Semena’nın soruşturması çerçevesinde üçü gazeteci (Lenyara Abibulayeva, Ruslana Lyumanova ve Nikolay Semena) olmak üzere Akmescit, Akyar (Sivastopol) ve Yalta’da toplam yedi kişinin evinde arama düzenlendi.
 
Bunun dışında işgal altında bulunan Kırım’daki Rus kolluk kuvvetleri, Kırım Tatar gazeteci Zair Akadırov’un evinde, gazetecinin olmadığı esnada arama düzenledi.
 
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, Kırım’da ifade özgürlüğünün mevcudiyeti ile ilgili durumdan duyduğu endişesini dile getirerek olayların gidişatını takip edeceğini açıkladı.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.