SON DAKİKA
Hava Durumu

''Kırım Tatar dili şimdiden yerel dil olarak kullanılmalı''

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2012 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2012 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
''Kırım Tatar dili şimdiden yerel dil olarak kullanılmalı''
Sivil Toplum Kurumu derneği başkanı Rüstem Ablâtif, Kırım Tatarlarının Devlet Dil Politikası Yasasına (Dil Yasası) dayanarak ana dilini şimdiden yerel dil olarak kullanabildiğini söyledi.

Etnik politika uzmanı Ablâtif, QHA’ya yaptığı açıklamada Dil Yasasının belli bir dilin belli bir bölgede yerel dil olarak tanınmasına yönelik her hangi bir uygulamayı öngörmediğini dile getirdi. Ablâtif, Ukrayna devletinin bu kanunu kabul ederek Kırım Tatarca dâhil olmak üzere 18 dili yerli halk veya ulusal azınlıkların dili olarak kabul ettiğini kaydetti. Hukukçu Rüstem Ablâtif, Ukrayna Parlamentosunun ancak belli bir bölgede bir dili konuşanların nüfusun yüzde 10’undan fazla olması halinde yerel belediye şuralarına bu dili tanıma hakkını verdiğini söyledi.

Rüstem Ablâtif, Kırım’da yerel dil statüsünün verilmesi gereken dillerin belirlenmesi amacıyla araştırma yapılması gerektiğini söyleyen Kırım Hükümetinin Kırım’da yaşayan halkı yanılttığını, bu görevi Ukrayna Parlamentosunun zaten yaptığını vurguladı.

Ablâtif, “Böylelikle ben Kırım Tatar sivil toplum teşkilatlarına, bizim dil bilimcilerimize, gazetecilerimize, yazarlarımıza ve Kırım Tatar dilinin kaderini düşünen herkese Kırım’da Dil Yasası’nın verdiği imkânlarından aktif olarak faydalanmaları çağrısında bulunuyorum. Yasa, Kırım Tatarlarına ana dilinde devlet hizmetlerinden faydalanmasını öngörüyor. Bu, Kırım Tatarlarına tüm merkez ve yerel devlet organlarına ana dilinde mektup, şikâyet, dilekçe sunma, iktidar organlarına bizzat başvuru yaparken Kırım Tatar dilinde konuşma imkânını veriyor.”

Biz, yasanın 13. maddesi uyarınca Ukrayna vatandaşı kimliğine, doğum belgesine ve aile cüzdanına Kırım Tatar dilinde yazı yazılmasını talep etme hakkına sahibiz. Vatandaşların isteği üzerine yurtdışı seyahatler pasaportuna bile belli bir yerel dilin yazım kuralarına göre yazılar dâhil edilebilir. Eğitim, Kültür ve basın alanlarında geniş imkânlar açılıyor.” dedi.

Osman Bayramaliyev 
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.