SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar heyeti Kazan'ı ziyaret etti: Anlaşmalar imzalanmadı

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2014 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2014 15:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar heyeti Kazan'ı ziyaret etti: Anlaşmalar imzalanmadı

25-28 tarihleri arasında Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’a resmi ziyaret gerçekleştiren Kırım Tatar Milli Meclisi heyeti çeşitli temaslarda bulundu.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celâl, QHA’ya yaptığı açıklamada, görüşmeler sırasında Kırım Tatar Milli Meclisi'nin hiçbir anlaşma imzalamadığını bildirdi.

Nariman Celâl, “Herhangi bir karar almadık, anlaşma imzalamadık. Sadece verimli görüşmeler yaptık. Kırım’a dönünce Kırım Tatarlarının çıkarları doğrultusunda gerekli kararları alabilmek için KTMM üyelerine ve tüm ilgilenenlere ziyaretimize ilişkin ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Gereken kararlar ise KTMM’de yapacağımız görüşmeler neticesinde alınacak” diye kaydetti.

Kazan ziyaretinin en önemli noktasının Tataristan Cumhuriyeti yönetimiyle yapılan görüşmeler olduğunu söyleyen Nariman Celâl, “Kırım’da mevcut duruma ilişkin görüşümüzü paylaştık. Tataristan, Kırım Tatarları ve Moskova arasında aracılık rolünü üstlendi. Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, görüşme sırasında, “Kırım Tatar halkının güncel sorunlarına çözüm aramakta uğradığı başarısızlıklar benim şahsi başarısızlığım sayılacaktır” dedi. Biz belirli problemlerin çözümü konusunda olan endişelerimiz, beklentilerimiz, görüşlerimizi paylaştık” dedi.


Nariman Celâl, “Kazan Tatarlarının nasıl yaşadığını görebildik. Tabii ki televizyon, medya ve internette genelde resmi bilgiler yayınlanıyor. Biz iktidar organları, bölge yöneticileri, sıradan insanlarla resmi olmayan görüşmeler gerçekleştirdik. İnsanlardan nasıl yaşadıklarını sorduk ve bizim dil, kültürümüzün geliştirilmesi alanında yaşadığımız problemlere benzer problemlerin Tataristan’da da söz konusu olduğunu öğrendik. Bundan dolayı her şey göründüğü kadar basit değil” diye kaydetti. 

Kırım Tatar Milli Meclisi'nin ziyaret sırasında herhangi bir anlaşma imzalamadığını da belirten Celâl,  Dünya Tatar Kongresiyle de anlaşma imzalamadıklarını, çünkü böyle bir adımdan önce Rusya Federasyonu yöneticileri düzeyinde görüşme yapılması gerektiği kaydetti. Nariman Celâl, “Bu konuda acele etmedik, Kırım Tatarları için durum çok karmaşık. Birincisi, Kırım Tatarlarının Kırım'da yaşamasının temel ilkelerinin en başta Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere Rusya Federasyonu'nun üst düzey yönetimi ile görüşmeler yoluyla belirlenmesi için çaba sarfediyoruz. Esas ilkeler, yaklaşımlar ele alındıktan sonra bazı anlaşmalara varılabilir ve biz, Kırım Tatar halkı için bunun yararlı olacağını anladığımızda diğer adımlar da atılabilir. Diğer taraftan, son zamanlarda Kırım’da hem Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, hem Kırım Tatar Milli Meclisi ofisi dahil olmak üzere Kırım Tatarlarına karşı provokasyonlar yapıldığı durumda Başkanımız Kırım’dan ayrılmak istemedi. Böyle durumda, anlaşmanın imzalanması, Kırım Tatarları arasında da farklı şekilde algılanabilirdi” dedi. 

Kazan’da Tataristan Cumhuriyeti yöneticileri ile yapılan görüşmede Kırım Tatar Milli Meclisi heyeti, Kırım Tatarları ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında görüşme düzenlenmesini istemişti. 

Nariman Celâl, KTMM’nin Kırım Tatarlarının çıkarlarını korumak için Rusya Devlet Başkanı ile görüşmesi gerektiğini savundu.

KTMM heyeti 25 – 28 Nisan tarihlerinde Tataristan ziyaretini gerçekleşti. KTMM temsilcileri ile beraber Kırım Başbakan Yardımcısı Lenur İslâmov ve Kırım Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi Başkanı Zaur Smirnov da Tataristan yönetimi ile görüşüp ‘Kazan, Türk dünyasının başkenti 2014’ açılış etkinliklerine de katıldı.

Mavile Abkerimova

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.