SON DAKİKA
Hava Durumu

“Kırım Tatarları alternatif Meclisi asla kabul etmez”

Ukraynalı gazeteci siyaset bilimcisi Vitaliy Portnikov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki işbirlikçi Kırım Tatarlarının, işgalcilerin yasakladığı Kırım Tatar Milli Meclisi benzeri bir nevi sahte “temsil organının” kurulmasını görüştüğünü söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2016 22:59
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2016 22:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Kırım Tatarları alternatif Meclisi asla kabul etmez”

Ukraynalı gazeteci ve siyaset bilimcisi Vitaliy Portnikov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki işbirlikçi Kırım Tatarlarının, yarımadanın işgalci yönetiminin yasakladığı “Kırım Tatar Milli Meclisi sivil toplum kuruluşu” yerine sahte bir “temsil organının” kurulması konusunu görüştüğünü ifade etti.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Vitaliy Portnikov, “Bir sivil toplum kuruluşunun Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yerini alamayacağından dolayı bir temsil organı kurmaları gerekiyor. Yani “gerçek” Kırım Tatar Kurultayı yapılması gerekecek. Benzer bir kurultay düzenlenebilir ve büyük ihtimalle ona “doğru insanlar” katılacak, orada “doğru kararlar” kabul edilecek” şeklinde fikirlerini paylaştı.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yerini almak için Merkez Seçim Komitesi’nin bile gerekmeyeceğini söyleyen Portnikov, “Yapay bir Meclis kurarlar, ama onun üyeleri dışlanacak, başkası mümkün değil. Kiselyov (Kremlin’in propagandacı gazetecisi) ve propaganda için bu yapay meclis yeterli olacak, ama Kırım Tatarları için değil. Kırım’ın işgalden kurtarılmasından sonra Aksyonov ve Konstantinov gibileri ya şerefsizce Rusya’ya kaçacak ya da Ukrayna hapishanelerinde layık bir cezayı çekecek” diye kaydetti.
 
Vitaliy Portnikov, sahte Meclisin yöneticilerinin ise, nereye kaçarlarsa kaçsın her durumda Kırım Tatar halkı tarafından hor görüleceğini belirtti.
 
Rus işgali altında bulunan Kırım'ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, Şubat 2016'da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurdu. Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmaları, 3 Mart tarihinde yapılmaya başladı.
 
Poklonskaya, 'mahkeme kararını' beklemeden 13 Nisan 2016 tarihinde “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” karar yayınladı. 18 Nisan tarihinde ise Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’ni “aşırıcı faaliyetler gerçekleştirmesi nedeniyle faaliyetleri askıya alınan dini ve sivil toplum kuruluşları listesine” dahil etti.
 
26 Nisan tarihinde yapılan duruşmada işgalci Kırım Rus yönetimine bağlı mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı örgüt kabul ederek faaliyetlerini yasakladı.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.