SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarları Dünya İnsan Hakları Günü mitingi yaptı

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2013 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2013 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarları Dünya İnsan Hakları Günü mitingi yaptı

Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım Tatar sivil toplum kuruluşları her yıl 10 Aralık tarihinde düzenledikleri geleneksel Dünya İnsan Hakları Günü mitingini yetkililerin engellerine rağmen gerçekleştirdi.

Bu yılki mitinge 3 binden fazla kişi katıldı. Miting katılımcıları Ukrayna, Kırım Tatar ve Avrupa Birliği bayraklarını ve “Kırım Tatarları, Kırım’ın yerli halkıdır. Gelecekte haklarımızın ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz!”, “Kırım Tatar haklının hakları iade edilmedikçe Ukrayna’da demokrasi kurulması olanaksız”, “Kırım’ın sömürgeci idaresi Ukrayna Anayasasının ihlalidir”, “Ukrayna’nın Avrupa entegrasyonu yolunu destekliyoruz” gibi pankartlar taşıdı.

Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşlarının okunmasıyla başlayan mitingde Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev dua okudu.

Mitingde Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri, Kırım Tatar milli hareketi emektarları konuma yaptı. Kırım Parlamentosu Milletvekili Leonid Pilunskiy, Ukrayna Halk Partisi Kırım Şubesi Başkanı Oleg Formuşkin, Kırım’da Euromeydan eylemleri koordinatörü Sergey Kovalskiy de Kırım Tatarları desteklemek için mitinge katıldı.

Miting katılımcıları, Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Ukrayna Parlamentosu’na 18 Mayıs 2014 tarihine kadar “Milliyetine göre sürgün edilen insanların hakları iadesine ilişkin” Ukrayna yasasısının kabul edilmesi, Kırım Tatar temsil organları olan Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisi’ne resmi statü verilmesi talepleri ve tüm Kırım sakinlerine insan hakları ve halk hakları savunulması alanında çabaları birleştirme çağrısını içeren kararı kabul etti.

Mitingden sonra insanlar kortej halinde Kırım Parlamentosu’na doğru yürümeye başladı.

Uluslararası İnsan Hakları Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu teklifi üzerine 1950 yılından itibaren her yıl 10 Aralık tarihinde kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 10 Aralık 1948 tarihinde İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’ni kabul etmişti.

Susana Üseynova

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.