SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarları Kurban Bayramını güreşle kutladı (FOTO)

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2011 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2011 10:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarları Kurban Bayramını güreşle kutladı (FOTO)
AKMESCİT/SİMFEROPİL (QHA) – Kurban Bayramı dolayısıyla Kırım Özerk Cumhuriyetinin başkenti Akmescit’te 3. Uluslararası Kuşak Güreşi Turnuvası yapıldı.

Turnuva, Kırım’ın yanı sıra Ukrayna’nın diğer bölgelerinden, Türkiye, Rusya, Romanya ve İsrail gibi ülkelerden toplam 124 sporcunun katılımıyla yapıldı. Bursa’dan 10 güreşçi Türkiye’yi temsil etti.

Kurban Bayramını kutlamak Kırım Tatarlarının geleneksel kuşak güreşini yeniden canlandırmak için düzenlenen yarışma 6 farklı siklette sporcuları karşı karşıya getirdi. Tüm sikletlerde Kırımlı sporcular galip geldi. 60 kiloda Karasupazar (Belogorsk) bölgesi Yanı Burulça (Ysvetoçnoye) köyünden Halil Hayberdıyev, 70 kiloda Sudaklı sporcu Umar Bilalov, 80 kiloda Akmescitli Ennan Seferov, 90 kiloda Seyitler’den (Nijnegorsk) Aleksey Avdeyev, 100 kiloda Bahçesaraylı Asan Asanov ve 100 üstü kiloda Akmescitli Arsen Yunusov şampiyon oldu. İlk 3’e giren sporcular madalya ve kupalarla ödüllendirilirken, şampiyonlara geleneksel ödül olan koç verildi.
Turnuvanın açılış töreninde Kırım tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM 1. Başkan Yardımcısı, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Daimi Kırım Temsilcisi Vekili Viktor Plakida birer konuşma yaptılar. Törene KTMM Başkan Yardımcısı, Kırım Parlamentosu Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Daimi Komisyon Başkanı Remzi İlyasov, Eskişehir Kırım Türkleri Kültür, Yardımlaşmave Spor Kulübü Derneği Başkanı Mesut Ör, Ukrayna Cumhurbaşkanı Daimi Kırım Temsilci Yardımcısı İbraim Mamutov, 1972 Yaz Olimpiyat Oyunları güreş şampiyonu Rüstem Kazakov, İsrail’den gelen Uluslararası Kuşak Güreşi Federasyonu Sekreteri Peter Ben Rozen, Bursa Kırım Türkleri Sosyal ve Kültürel Dauyanışma Derneği Başkanı Şükrü Öner, Kırım Eğitim Bakanlığı Beden Eğitimi ve Spor İdaresi Başkanı Vitaliy Romanov katıldılar.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Daimi Kırım Temsilcisi Vekili Viktor Plakida, kuşak güreşinin yıllar sonra yeniden gelişip uluslararası düzeye çıktığını kaydetti. Plakida, “Kuşak güreşinin yeniden kalkınması milli bir zaferdir. Kuşak güreşi, güzel, benzeri olmayan bir güreş dalıdır” dedi.

KTMM Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa A.Kırımoğlu, herkesi Kurban Bayramı dolayısıyla tebrik etti ve sporculara başarılar diledi. Turnuva sırasında yapılan müsabakaların çoğu güzel suplekslerle sonuçlandı.
100 kiloda şampiyon olan Asan Asanov, “İlk müsabaka normal geçti, ikinci ve final müsabakası ise çok zor geçti. Ben çok zorlandım, ancak son saniyelerde galip gelmeyi başardım. Bu zaferi ebeveynlerim ve antrenörüm sayesinde kazandım. Onlar bana bütün sevilerine verdiler. Onlara çok minnetarım” dedi.

60 kiloda 3. olan Akmescitli Fayzali Rimşoyev, “Buraya farklı ülkelerden sporcular geldi. Bunun için rekabet büyüktü. Ancak güç ve antrenmanlar meyvesini verdi. Organizasyon güzeldi, rakipler güçlüydü. Ben ilk müsabakada Türkiyeli sporcuyu yendim. Müsabaka çok çekişmeli geçti. İlk süre bitti, kinci sürede ise ben galip geldim. Bu beklenen bir galibiyetti. Ağabeyim bana güven verdi. Ben onun tavsiyesi sayesinde kazandım. Ona teşekkür ediyorum” dedi. Fayzali Rimşoyev, 6 yıldır güreş yapıyor. O, sumo ve serbest güreşle uğraşıyor.  Rimşoyev, bu yılın Mayıs ayında Avrupa Sumo Şampiyonu olmuştu.

Mavile Abkerimova - Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.