SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarları Ukrayna Cumhurbaşkanı seçimlerine katılacak

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2014 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2014 09:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarları Ukrayna Cumhurbaşkanı seçimlerine katılacak

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Eskender Bariyev, Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının sınır bölgelerinde Ukrayna Cumhurbaşkanı seçimlerine katılabileceğini ve seçim bölgelerine ulaşımının sağlanacağını kaydetti.

Eskender Bariyev QHA'ya yaptığı açıklamada, 'işgal altındaki topraklar yasası' ve cumhurbaşkanı seçimi kanununa uygun olarak Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde yaşayan Ukrayna vatandaşlarının sadece sınır bölgelerinde, büyük olasılıkla Herson bölgesinin köylerinde oy kullanabileceğini bildirdi.

Ajitasyon ve çalışmaların ne şekilde yürütüleceği meselesinin Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından çözülmesi gerektiğini açıklayan Bariyev, “Kırım Tatarlarının çoğu Ukrayna vatandaşı, bugün tüm dünya Kırım’ı Ukrayna’nın işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı seçimleri, her ülke için ciddi siyasi bir süreç ve bundan dolayı biz bu süreci organize etmeliyiz, 25 Mayıs tarihinde seçim bölgelerine konvoy düzenleyerek insanların katılımını sağlamalıyız” dedi.

Eskender Bariyev, “Seçimlere çok insan katılacağından dolayı yeterli sayıda seçim bölgesi olmayacağı konusunda endişe duyuyoruz. Kırım’dan on binlerce seçmen gelebileceği ve çok sayıda seçmenin gelmesi halinde birkaç seçim bölgesinin yeterli olmayacağı Ukrayna Seçmenler Komitesi’ne bildirilmeli. Seçmenlerin oy kullanmasını sağlayacak, yüzlerce seçim bölgesi açılmalı” diye belirtti. 

Kırım hükümetinin Kırım Tatarlarının seçimlere katılımını engellemeye çalışacağı konusunda endişe duyulduğunu belirten Bariyev, “Kırım hükümeti, süreci engellemeye çalışacağı ihtimalinin var olduğunu düşünüyorum, eğer Rusya ve Kırım’daki hükümetin demokratik olduğunu söylüyorsak, yasaklamamalılar, çünkü Ukrayna vatandaşı olarak oy kullanma hakkımız var" dedi ve “On binlerce insanın Ukrayna Cumhurbaşkanı seçimlerine katılması ve oy kullanmasının Rusya Federasyonu ve Kırım hükümetinin çıkarlarına uyup uymadığı ise diğer bir konu. Bu sadece Kırım'da, bağımsız bir ülkede, Ukrayna’da yaşamak isteyen, vatandaşlığını değiştirmek istemeyen yüzlerce insanın yaşadığının bir kanıtı olacaktır” şeklinde devam etti.

Eskender Bariyev, “Kırım, tüm dünya tarafından tanınmalı, çünkü içinde bulunduğumuz durum günden güne, aydan aya daha da olumsuz sonuçlar doğuracak, sosyal, ekonomik ve diğer alanlarda yaşamımız da kötüleşecek. Herkes bundan zarar görecek. Bu gerçeklerle bugün karşılaşıyoruz ve gelecekte de karşı karşıya gelceğiz” diye kaydetti. 

KTMM azası, Kırım Tatar halkının referandumunun Ukrayna Cumhurbaşkanı seçimleriyle aynı günde düzenlenebileceğini de dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.