SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Vakfı davasının duruşması ertelendi

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2015 08:51
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2015 08:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Vakfı davasının duruşması ertelendi

Kırım Kültürel Mirası Koruma Komitesi’nin, kültürel miras anıtı olan binanın (Akmescit, Şmidta sokağı, 2 adresinde bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi binası) müsadere edilmesi ile ilgili Kırım Vakfı’na karşı açtığı davanın duruşması 23 Nisan tarihine ertelendi.

Akmescit’te 19 Mart tarihinde tahkim mahkemesinde KTMM binasının müsaderesiyle ilgili davanın ilk duruşmasının yapıldığını anlatan avukat Cemil Temişev, “Sadece dava tanımını aldığımız ve ek bilgilere sahip olmadığımız için itiraz hazırlamamız lazım, bu sebeple duruşmanın ertelenmesi için dilekçe verdik” diye kaydetti.

Söz konusu davanın bir siyasi sipariş olduğu fikrini paylaşan Cemil Temişev, Kırım Vakfı’nın, Kırım Kültürel Mirası Koruma Komitesi’nin benzer dava açtığı tek kuruluş olduğunu belirtti.

Avukat Temişev, “Komite, Kırım Vakfı'nın faaliyetlerinin söz konusu kültürel miras anıtının bütünlüğünü bozduğu kanaatinde. Onlara göre getirilen zarar, binanın daha sonra açık artırmada satılmak üzere müsadere edilmekle karşılanabilir. Söz konusu davanın bir siyasi sipariş olduğunu düşünüyorum. Günümüzde Kırım’da hiçbir teşkilata karşı benzer dava açılmadı. Yani Kırım Kültürel Mirası Koruma Komitesi sadece Kırım Vakfı’na karşı dava açtı” dedi.

Söz konusu davanın sipariş davası olduğu fikrini paylaşan Kırım Vakfı temsilcisi Ayder İsmailov, “Kırım Kültürel Mirası Koruma Komitesi’nin 2014 yılında hiçbir ihlalin olmadığına dair belge vermesine rağmen şimdi ihlaller buluyorlar. Evraklar, 2014 yılında verildi, böyle kısa bir süre içinde ne kurulabilir? Mahkeme bu konulara dikkat etmiyor, çünkü bu bir sipariş” diye konuştu.

16 Eylül sabah saatlerinde Kırım Tatar Milli Meclisi binasına Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) çalışanları ve silahlı kişiler baskın düzenledi. Yüzü maskeli silahlı kişiler KTMM binasını kuşattı. Ayrıca olay yerine cezaevi aracı getirildi. 12 saat devam eden arama sırasında flaş bellekler, evraklar, protokoller, dini kitaplar ve bilgisayarlara el konuldu.

17 Eylül tarihinde Kırım Tatar Milli Meclis binasına gelen 20 FSB ve polis görevlileri, Riza Şevkiyev’e KTMM ve Kırım Vakfı çalışanlarının 24 saat içinde KTMM binasını terk etmemesi durumunda güç ve şiddet kullanarak oradan zorla çıkarılacağını bildirdi. Ayrıca mahkeme görevlileri Kırım Tatar Milli Meclisi binası dahil olmak üzere Kırım Vakfı’nın tüm mülkiyetine el koydu. 19 Eylül tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi binası mühürlendi.

Akmescit’in Kievskiy Bölgesi Mahkemesi, 18 Kasım tarihinde yapılan duruşmada Kırım Vakfı Müdürü Riza Şevkiyev’e 350 bin ruble, Kırım Vakfı’na ise 4,5 milyon ruble para cezası kesti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.