SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımlı: Kongre hedefine ulaşmıştır

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2015 18:17
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2015 18:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımlı: Kongre hedefine ulaşmıştır

Türkiye’nin başkenti Ankara'da ikincisi düzenlenen Dünya Kırım Tatar Kongresi önceki gün tamamlandı.  Kongrenin hedeflerine ulaştığını kaydeden Prof. Dr. Hakan Kırımlı kongreyi QHA'ya değerlendirdi. 

"RUSYA'NIN İŞGALİ HİÇBİR ZAMAN KABUL EDİLMEYECEK"

Kırımlı, Dünya Kırım Tatar Kongresi'nin hedefine ulaştığını kaydederek, "Çünkü bence kongrenin hedeflerinden biri Kırım’da baskıya uğrayan Kırım Tatar halkının sesini dünyaya işittirmek idi. Buraya dünyanın farklı yerlerinden gelen diaspora, vatandan gelen Kırım Tatarları, hepsi bugün ve geleceği için aynı bakış içinde, aynı fikir içinde olduklarını gösterdiler. Bu fikir de şu: Dünyadaki tüm Kırım Tatarları, Kırım’da olsun diasporanın herhangi bir yerinde olsun, hepsi hiçbir şekilde hiçbir zaman Kırım’da Rusya’nın işgalini, Kırım’da öyle veya böyle hiçbir idaresini istemiyorlar, kabul etmiyorlar, tanımıyorlar ve tanımayacaklar, kabul etmeyecekler. Bunu çok açık ilan ettiler. Elbette, Kırım Tatarları Kırım’da Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içinde Kırım’da Kırım Tatar teritoryal özerk cumhuriyet kurulması isteğini de açık ilan ettiler" diye konuştu.  

"UKRAYNA ZATEN KABUL ETTİ" 

Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Kırım Tatar teritoryal özerk cumhuriyet kurulması isteğini açıkça kabul ettiler açıklamasının ardından " Peki bu mümkün müdür?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: 

"Bunu Ukrayna hükümeti de zaten kabul etti. Kırım’ın Rusya işgalinden kurtulmasından sonra Kırım’da Kırım Tatar teritoryal özerkliğin kurulacağını. Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Başbakanı Yatsenyuk ve diğerleri de açıkça söylediler. Evet bunun için gerekli kanunlar kabul edilmesi gerekiyor. Ama birinci şart Kırım’da Rus işgalinin kalkmasıdır. İnşallah bu işgal kalkacaktır. Bu zulümdür, bu uluslararası hukuka, her hukuka aykırı olan bir eylemdir ve Allah’a şükür, Rusya’dan çıkacak her türlü yalanlar, Kırım Tatarlarının bir kısmının veya çoğunluğunun Rusya’yla işbirliği yapacağı, yapabileceği ile ilgili her türlü yalan olduğu, Rusya’da orada burada gösterilen  birkaç Kırım Tatarlarının, diasporadaki bir iki kişinin Kırım Tatarları, diaspora ile hiçbir alakası olmadığı tüm dünyaya açık şekilde gösterildi." 

"BURAYA GELİP KONGREYE BAKSINLAR"

Kırımlı, Rus yayın organlarında Kongrenin gerçeği yansıtmadığı haberleri ile ilgili olarak da şunları kaydetti:  

"Onların iddiaları arasında gerçek bir şey olduğunu bilmiyorum. Onların Kırım Tatarları hakkında söylediklerinde Putin’in idaresinden gerçek bir şey söylendiğini hiç duymadım. Bundan dolayı onların tüm yalanları kendilerine kalsın. Kırım Tatarlarının neler düşündüğünü merak eden insanlar Putin’in ya da Kırım’daki adamlarının söylediklerine değil buraya gelip Dünya Kırım Tatar Kongresine baksınlar."

Türkiye'nin Başkenti Ankara'da 1-2 Ağustos'ta ikincisi düzenlenen Dünya Kırım Tatar Kongresi çerçevesinde katılımcılar, Kırım Tatar halkına, dünya toplumuna, Ukrayna Devleti’ne müracaatları kabul etti.  14 farklı ülkeden 184 Kırım Tatar teşkilatı temsilen 430 delege, 80 davetli ve 110 misafirin katılımıyla düzenlenen Kongreye, TBMM Başkanvekili Naci Bostancı, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül ile çok sayıda gazeteci katıldı. 

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, 260 delegenin oyuyla tekrar Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanlığı’na seçildi. Bir sonraki Kongrenin 4 yıl sonra özgür Kırım’da Akmescit’te yapılmasına, ancak Kırım’daki durumun değişmemesi halinde, Kongre’nin Ukrayna’nın  Başkenti Kiev’de toplanmasına karar verildi.

Asya Atila

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.