SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, AB’den Kırım Tatar halkının problemlerini de dikkate almasını istedi- TEKRAR

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2010 05:50
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2010 05:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, AB’den Kırım Tatar halkının problemlerini de dikkate almasını istedi- TEKRAR
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa A.Kırımoğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Leonidas Donskis’in başkanlığında bugün (17 Mart) yapılan AP toplantısında Avrupa Birliği’nden (AB) Ukrayna’yla işbirliği yaparken Kırım Tatar halkının problemlerini de dikkate almasını istedi.
Kırımoğlu, konuşmasında Ukrayna - AB işbirliğinin gündemine Kırım’da Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı yerleşim bölgelerinde Kırım Tatar okullarının ve ana okullarının kurulması, Kırım Tatar dilinde eğitim imlkanının sağlanması, Kırım Tatar dilinde eğitim veren Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesine yardım, Kırım Tatar halkının kültürel mirası olan anıtların onarımı, küçük ve orta ölçekli işletmelere yardım, yasa ve ekonomik engellerden dolayı Orta Asya’dan çıkamayan yaklaşık 100 bin Kırım Tatarının anavatanı Kırım’a geri dönmesine yardım gibi öncelikli konuların dahil edilmesi gerektiğini savundu.
Özgürlük (Svoboda) Radyosunun verdiği bilgiye göre Kırımoğlu, AP’nin 1944 Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak tanıtacak bildiriyi kabul etmesini istedi.
Kırımoğlu, “Ukrayna’nın demokratik güçleri, 23 Ekim 2008’de Sovyet rejimi tarafından organize edilen suni açlığı insanlığa karşı işlenen bir suç olarak kabul eden bildiriyi büyük memnuniyetle kabul etmişti. Avrupa Parlamentosu’nun da Kırım Tatar halkının soykırımını ve ardından 50 yıllık gurbet hayatın geçtiği sürgüne benzer şekilde kıymet vermesi bu millete (Kırım Tatarlarına) karşı adaletin yenilenmesi davasında büyük adım olurdu” dedi.
Emine Muzafarova- Osman Bayramaliyev


QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.