SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: ''Devlet, sürgünü suç olarak ilan etmeli''

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2012 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2012 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: ''Devlet, sürgünü suç olarak ilan etmeli''
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Parlamentosunun kabul ettiği ve milliyetten dolayı sürgün edilen Kırım Tatarlarına ve diğer halklara haklarının iade edilmesini öngören Sürgün Yasasının ana hedefi, devletin sürgünleri suç olarak kabul etmesi olduğunu söyledi.

Kırımoğlu, “Bu yasa tasarısının çok büyük masraflar gerektiği ve bütçe için zor olduğu konuşuluyor. Sanki biz bütün sosyal sorunlarının derhal çözülmesini talep ediyoruz. Şu anda bizim için en önemlisi, devletin milliyetinden dolayı gerçekleştirilen sürgünlerin suç olarak kabul edilmesidir.” dedi.

“Düzeltmeler, yasanın özünü değiştirebilir”

Kırımoğlu, Ukrayna Parlamentosunun 20 Haziranda gündeme aldığı Sürgün Yasa tasarısına yapılacak olası düzeltmelerin, yasanın esas hedefini değiştirebileceği ihtimali olduğunu belirtti. Kırımoğlu, olası düzeltmeler sonucunda yasanın ana hedefinin değiştirilmesi durumunda kendisinin hazırladığı yasayı desteklemeyeceğini dile getirdi.

Kırımoğlu, “Çeşitli düzeltmelerle yasada özün değiştirilebileceği yönünde endişelerimiz var. Böyle olursa, ben kendim böyle yasanın kabul edilmesine karşı çıkacağım.” dedi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Politika Bakanı Sergey Tigipko, Sürgün Yasasının çok masraflı olduğunu, bunun için yasanın kabul edilmesi halinde yasanın hayata geçirilmesi için gerekli paranın alınacağı kaynakların belirtilmesi gerektiğini dile açıklamıştı.

Sürgün Yasa tasarısı 20 Haziranda Ukrayna Parlamentosunda görüşülürken Bölgeler Partisi milletvekili İvan Popesku, sürgünlerin 2. Dünya Savaşı’ndan önce de gerçekleştirildiğini belirterek yasaya o halkların da dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Kırımoğlu bunu şöyle cevapladı: “Her sürgünün statüsü farklı. Bizim şu anda görüştüğümüz yasa tasarısı, belli halklara yönelik yapılan sürgün ile ilgili. Sürgün kararında sürgün edilen halkların adları net olarak belirtilmişti. Bunun için her sürgün için ayrı yasanın hazırlanması gerekir. Bunları bir yasaya sığdırmak imkânsız.” dedi.

Evelina İlyasova, Osman Bayramaliyev
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.