SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: “Her zaman demokratik güçlerin yanında olacağız”

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Bağımsızlık Meydanında yaptığı konuşmada Kırım Tatarlarının her zaman Ukrayna’nın milliyetçi demokratik güçlerin yanında olacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2013 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2013 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: “Her zaman demokratik güçlerin yanında olacağız”

Sovyetler Birliği’nde İnsan Haklarını Girişim Grubu’nun kurucularından, 1991-2013 yılları arasında Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 17 Aralık 2013 tarihinde Kiev’de Bağımsızlık Meydanında konuşma yaptı. Konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Değerli dostlarımız, değerli yurttaşlarımız!”

“Burada sadece Batkıvşçina Partisi parlamento grubu milletvekili olarak değil, Kırım Tatar halkı tarafından seçilen Kırım Tatarlarının temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin vekil tayin ettiği bir kişi olarak da konuşuyorum. Kendi milli geleneklerine bağlı olan Kırım Tatar halkı, Ukrayna’nın milliyetçi ve demokratik güçleriyle, yani sizlerle beraber olmuştur ve her zaman olacaktır. Tabii ki, onlarca iktidar yanlısı provokatör dışında… Onlar bizim aramızda da var. İktidar onları buraya kendi mitingine getirdi ve utanmadan ellerine bizim milli bayraklarımızı verdi. Biz onları “Sebatlılar” olarak adlandırıyoruz. Kırım Müftülüğü de açık şekilde Euromeydan’ı ve Ukrayna’nın Avrupa tercihini destekledi.”

“Bugün sadece Ukrayna değil, tüm dünya sempati, heyecan ve umutla Meydan’ı takip ediyor. Sizler bugün, çok acı çekmiş ülkemiz, bizim Ukrayna’nın onur ve şerefini savunuyorsunuz. Avrupa’nın demokratik devletler ailesine katılacak mı ya da herhangi bir şekilde eski totaliter imparatorluğu yeniden kurmak isteyen komşu devletin bir eklentisi mi olacak, devletimizin geleceği dayanma gücüne ve cesaretinize bağlıdır.”

“3 hafta önce devletimiz, yaklaşık 5 milyon yurttaşımızın açlıktan öldüğü, canavarca bir suç olan Holodomor’un 80. yıldönümünü andı. Tabii ki aradan çok zaman geçti, ama yine de gözlerinizi kapatın ve 1,5-2 milyonunu çocukların oluşturduğu 5 milyon cesedi düşünün. Ne için? Ukraynalılar kendi ekonomik ve milli bağımsızlığına ulaşmak istediği için, veya Kremlinli yöneticilerin söylediğine göre “Ukrayna’nın milliyetçilerinin kırmak” için… Çünkü Ukrayna olmadan, sonradan tüm halklara birçok acıyı veren ve tüm dünyada barış ve istikrara devamlı olarak tehdit oluşturan kuvvetli Sovyet İmparatorluğu oluşturulamazdı.”

“Bu nedenle bugün, bu öldürülen milyonlarca masum insanın ölmez ruhu da size umutla bakıyor çünkü bugün ülkenin ilkesiz yöneticileri ve Kremlin yönetiminin devlet iktidarına soktuğu kendi adamları yardımıyla bizleri demokratik Avrupa’dan koparmak ve Ukrayna’yı kendi etki alanına çekmek istiyor.”

“Bizim Meydan’ımızı ve Ukrayna’nın Avrupa tercihini destekleyen Avrupa, ABD ve Kanada’nın diplomatları ve politikacılarına teşekkür ediyorum. Birkaç gün önce bizim Euromeydan’ımızı destekledikleri bildirisini imzalayan ve medyada yayan, Rusya dahil olmak üzere eski Sovyetler Birliği’nin neredeyse tüm devletlerden hayatta kalmış komünist rejim kurbanlarına teşekkür ediyorum.”

“Bu Meydanda insanların çoğunu gençlerimizin, üniversite öğrencilerimizin oluşturması bir şevk kaynağıdır. Bu ise Ukrayna’nın geleceği güvenli ellerde olduğu anlamına geliyor.”

“Yaşasın gençlerimiz! Yaşasın Ukrayna!”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.