SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu İsviçre’nin Kiev Büyükelçisiyle görüştü

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2013 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2013 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu İsviçre’nin Kiev Büyükelçisiyle görüştü

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 3 günlük ziyaret için Kırım’a gelen İsviçre’nin Kiev Büyükelçisi Christian Schoenenberger ve onun eşi Barbara Zehnder Schoenenberger ile görüştü.

Kırım Tatar Milli Meclisi Basın Servisinin haberine göre 13 Eylül tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi ofisinde gerçekleşen görüşmeye ayrıca Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcısı Refat Çubarov, Kırım Tatar Milli Meclisi Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Ali Hamzin, Kırım Tatar Milli Meclisi Sekreterliği Başkanı Zair Smedlyayev katıldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Ukrayna’da akredite olan diplomatik misyon temsilcilerini Kırım Tatar Milli Meclisi’nde kabul etmek bizim için büyük bir onurdur. Bu bize durumumuzu ve esas sorunlarımızı paylaşma olanağı veriyor. Bu tür diyaloglar Ukrayna’nın ve tüm Ukrayna toplumunun Avrupa topluluğuna entegrasyonuna katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Avrupa Birliği Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikası Komiserinin 19 Eylül 2013 tarihinde Kırım’ı ziyaret edeceğini bildirdi. Kırımoğlu, “Ziyaret çerçevesinde Akmescit’te Kırım Bakanlar Kurulu’nda Kırım Tatarlarının problemlerini konu alan uluslararası forumun düzenlenmesi meselelerinin ele alınacağı görüşmenin düzenlenmesi planlanmıştır. Görüşmeye Litvanya Dışişleri Bakanı ve Ukrayna Dışişleri Bakanının katılması planlanıyor” dedi

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Avrupa Birliği girişimi üzerine başlangıçta yuvarlak masa toplantısı düzenlenmesinin planlandığını, ancak Ukrayna tarafının toplantı düzenlemeyi teklif ettiğini kaydetti. Kırımoğlu, “Bu değişiklere rağmen bu toplantının Ukrayna tarafından Kırım Tatarlarının problemlerini konu alan uluslararası forumun düzenlenmesi için ilk adım olduğunu ümit edelim” dedi.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar tarihini, sürgünü, Kırım Tatarlarının milli temsil organları ve anayasal hakları ihlal edilen Kırım’ın köklü halkı Kırım Tatarlarının Ukrayna’da karşılaştıkları ayrımcılığı anlattı.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “İnsan hakları alanında birçok problem olmasına rağmen Kasın ayında Ukrayna ve Avrupa Birliği arasında Ortaklık Anlaşmasının imzalanacağını ümit ediyoruz. Anlaşmanın imzalanması demokratik güçler ve bu güçlerin Ukrayna’yı bir demokratik ülke olarak kurma emellerine yardımcı olacaktır” dedi.
İsviçre Büyükelçi Christian Schoenenberger, ulusal azınlıkların durumunun Avrupa Birliği için her zaman çok önemli konulardan birisi olduğunu kaydetti. Schoenenberger, “Bugün mesela bir Kırım üniversitesinde öğrencilerle yapılan tartışmalara katıldım. Ana konulardan birisi İsviçre’nin ulusal azınlıklarla ilgili sorunları, dil ve dinle alakalı sorunları nasıl çözdüğü konusu oldu. Bundan dolayı Kırım’da bu sorunların güncel olduğunu, genel anlayış gerektirdiğini ve hükümet organları tarafından nitelikli şekilde çözülmesi gerektiğini anladım” dedi.

Christian Schoenenberger, AGİT tarafından hazırlanan “Ukrayna, Kırım’da sürgün edilen vatandaşların entegrasyonu” raporunun İsviçre’yi ilgilendirdiğini belirterek, “AGİT’in resmi raporu, 2014 yılında İsviçre’nin AGİT başkanlığını yapacağını dikkate alarak ülkemizin gelecek çalışmaları için kaliteli bir platform oluşturmaktadır” dedi.

Schoenenberger, etnikler gruplar arası problemleri çözülmesine uluslararası kuruluşların katılımına ilişkin Kırım Tatar Milli Meclisi yönetiminin düşüncesini sordu. Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcısı Refat Çubarov, Kırım’da Kırım Tatarlarının ve Ukrayna’da yaşayan diğer ulusal azınlıkların gelişmesinde uluslararası kuruluşların ve Avrupa Birliği organlarının yapacağı yardımın her zaman çok önemli ve gerekli olduğunu, şimdi ise daha da güncel hale geldiğini ifade etti. Refat Çubarov, “Bu nedenle Uluslararası Forumun AGİT himayesi altında düzenlenmesi uluslararası toplum tarafından Ukrayna’ya yapılacak önemli yardım olacaktır” dedi.

Görüşmenin sonunda taraflar Kasım ayında Ukrayna ve Avrupa Birliği arasında Ortaklık Anlaşması imzalanması dileklerini belirttiler.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.