SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Kırım Tatar özerkliğine karşı çıkanlar olabilir

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna toplumunda Kırım Tatar özerkliğine dair tek fikrin olamayacağını kabul ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2017 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2017 10:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Kırım Tatar özerkliğine karşı çıkanlar olabilir

Ukrayna Milli Opera binasında 18 Mayıs günü Kırım Tatar sürgününün 73. yıldönümü münasebetiyle yapılan matem etkinliğinde konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro poroşenko, Kırım Tatar milli özerkliğinin kurulmasına dair Ukrayna anayasasına değişiklik getirilmesi amacıyla çalışma grubunun oluşturulduğunu kaydetti.

QHA muhabiri Kırıoğlu'na kendisinin bu çalışma grubunda yer alıp almadığını sordu. "Evet, komisyon kuruldu, ben ve Refat Çubarov yer alıyoruz. Ama anayasaya değişikliğin Cumhurbaşkanı tarafından değil, Verhovna Rada (Parlamento) tarafından yapıldığını unutmamak lazım ve bu yasanın kabul edilmesi için 300 oya ihtiyaç var. Bunun olması için çalışacağız." diyen Kırımoğlu, toplumun bir kısmının her zaman  Kırım Tatar özerkliğine karşı argümana sahip olduğuna işaret ederek, "Tabii ki tek fikir olamaz. Bu normaldir. Ama bunun parlamentonun Kırım Tatar özerkliğine ilişkin kararını herhangi bir şekilde etkileyebileceğini düşünmüyorum. Büyük bir ihtimalle siyasi çevrelerde çöyle düşünecekler: Kırım Tatarlarına yerli halk statüsünün verilmesi yetmezmiş gibi onlar daha milli esasa göre özerklik almak istiyor, bu nedenle diğer milliyetler de özerklik ister." diye devam etti.

Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, benzer düşüncelerin toplumun yeterli şekilde bilgilendirilmemiş olmasında kaynaklandığını, kendi kaderini tayin etme hakkının yerli halka ait olduğunu vurgularken, yerli halkın ise Ukrayna topraklarında oluşan ve Ukrayna sınırları dışında devletçiliği olmayan halk olduğunu kaydetti.

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.