SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: ''Kırım Tatarlarının 'Kolisniçenko Yasası'na ihtiyacı yok''

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2012 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2012 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: ''Kırım Tatarlarının 'Kolisniçenko Yasası'na ihtiyacı yok''
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının, ana dillerinin korunması için Bölgeler Partisi milletvekilleri Sergey Kivalov ve Vadim Kolisniçenko’nun hazırladığı Dil Yasası’na ihtiyacı olmadığını söyledi.

Kırım Tatar Milli Meclisinin verdiği bilgiye göre Kırımoğlu, Nezavisimoye Büro Novostey (Bağımsız Haber Bürosu) sitesine verdiği demeçte söz konusu yasa tasarısının Ukrayna’nın bölünmesine yönelik yasa tasarısı olarak nitelendirdi. Kırımoğlu, “Biz, Ukrayna toplumunun farklı kısımları arasında çatışmaların kışkırtılmasına, ülkemizin bir şekilde parçalanmasına, bölünmesine yönelik olan yasaya karşıyız. Kırım Tatarları, kendi gelişimini Ukrayna devleti içinde görüyor ve bu devletin bölünmesine yönelik yasa tasarıları hiçbir şekilde bizim menfaatlerimize uymuyor. Dil kullanma haklarının korunması yöntemleri konusuna gelince… Anayasada ve ilgili kanunlarda belirtilen yöntemler bizim için yeterli olabilirdi, ancak onların hayata geçirilmesi için Kırım Tatarları Ukrayna’nın yerli halkı olarak tanınması lazım.”

Kırımoğlu, gazetecinin “Söz konusu dil yasasının kabul edilmesi durumunda Kırım Tatarları resmi organlara ana dilinde başvuru yapabilecekler ve cevabın ana dilinde verilmesini talep edebilecekler. Onlar bunu yapacaklar mı, yoksa bu normun çalışacağını kimse ümit etmiyor mu?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bunu yapmaya çalışanlar daha önce da vardı. Ancak pratikte bu imkânsız, çünkü onlar tercüman bulana kadar, olayı çözene kadar çok zaman kaybediliyor. Yani, böyle bir şey yapılabilir, ama pratikte bunu yapmak cazip değil.”

“Bu yasada hoş olmayan bir durum daha var: bu yasa Kırım Tatar gençlerinin eğitim sürecini zorlaştırıyor. Kırım’da şöyle durum var, Kırım Tatar gençleri burada yaşayan etnik Ruslardan daha iyi Rusça konuşuyor. Biz, gençlerimizin gelecekte Ukrayna üniversitelerine gireceği için onların Rus diline paralel olarak Kırım Tatar dilinin yanı sıra Ukrain dilini öğrenmesini istiyoruz.”

“Biz, geleceğimiz burada, Ukrayna’da, vatan topraklarımızda görüyoruz ve bunun için Ruslar gibi çocuklarımızı St. Petersburg’a, Moskova’ya okumak için göndermiyoruz. Ancak bu yasa tasarısının öngördüğü gibi Ukrain dilli çevrenin kısıtlanması durumunda bizim çocuklarımızı Ukrain dilini kullanmalarını motive etmemiz ve onları üniversite sınavına hazırlamamız zorlaşacak.”

Kırımoğlu, Kırım Tatar dilinde eğitimin durumu ile ilgili şunları söyledi: “Ukrayna Eğitim Bakanı Dmitriy Tabaçnik Kırım Tatarlarının ana dilinde eğitim görmek için büyük perspektif ve imkânlarına sahip olduğunu söylemişti. Açıkçası bu bir saçmalıktır. Bütün Kırım’da Kırım Tatar dilinde eğitim veren okulların sayısı 15. Böylelikle pratikte 10 çocuktan sadece 1’isi ana dilinde eğitim görme imkânına sahip.”

Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.