SON DAKİKA
Hava Durumu

“Kırımoğlu’na ödül, Rusya’yı kızdırmamak için verilmedi”

Avrupa Parlamentosu milletvekili Sandra Kalniete, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Saharov Ödülü’nün “Rusya’yı kızdırmamak” için verilmediğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2016 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2016 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Kırımoğlu’na ödül, Rusya’yı kızdırmamak için verilmedi”

Avrupa Parlamentosu milletvekili Sandra Kalniete, “Rusya’yı kızdırmayalım” gerekçeli iç siyasi çatışmalar sırasında Avrupa Parlamentosu’nun kulislerinde yapılan manipülasyonların Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Saharov Ödülü'nün verilmemesiyle sonuçlandığı fikrini paylaştı.
 
Bu yıl Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nün DAEŞ tarafından 2014 yılında kaçırılıp, cinsel şiddete maruz kalan Ezidi kadınlar Nadia Murad Basee ve Lamiya Aji Bashar'a verildiğini hatırlatan Sandra Kalniete, “Kuşkusuz her iki kadın da bu ödülü almaya layık. Ancak bu olay, kulislerde ödülün verilmesi etrafında meydana gelen siyasi manipülasyonlarla gölgelendi” dedi.
 
Letonya Haberleri’nin bildirdiğine göre, Kalniete, Saharov Ödülü’nün kurulmasından bu yana Başkanlık toplantısında Dışişleri ve Kalkınma Komitesi’nin ödüllendirilecek kişi ile ilgili teklifinin bu yıl ilk kez değiştirildiğini belirtti.
 
Sandra Kalniete, “Günümüzde Avrupa Parlamentosu’nun davranışı dikkate alınırsa, bence Saharov’un kendisinin bile adına kurulan ödülü alma ümidi olmazdı” şekilde konuştu.
 
Saharov Ödülü için Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun adaylığı Avrupa Parlamentosu’nda en büyük parti grubu olan Avrupa Halk Partisi tarafından desteklendi, bunun dışında Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular partisinden milletvekilleri de Kırımoğlu’na destek gösterdi.
 
Kırım Tatar halkının sürgün yerlerinden anavatanı Kırım’a dönüş mücadelesinde büyük rol oynayan Kırım Tatarlarının büyük dostu, dünyaca ünlü bilim adamı, insan hakları savunucusu Andrey Saharov'un adını taşıyan ödül 1988'de Avrupa Parlamentosu tarafından hayatını insan hakları ve özgürlüklerini savunmaya adayan kişilere verilmek için kuruldu.
 
Bu yıl Saharov Ödülü Ezidi kadınlar Nadia Murad Basee ve Lamiya Aji Bashar'a verildi. Irak'ta Sincar'a bağlı Koço köyünde yaşayan Ezidi kadınlar, bölgeyi ele geçiren DAEŞ tarafından 2014 yılında kaçırılıp, cinsel şiddete maruz kalan binlerce kadından sadece ikisiydi. Örgütün elinden kurtulmayı başaran aktivistler Ezidi katliamının tanınması için mücadele veriyor.
 
Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu
 
Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 13 Kasım 1943 tarihinde Kırım’ın Bozkoy köyünde dünyaya geldi. 18 Mayıs 1944 yılında Kırım’dan Özbekistan’a sürgün edildi. Taşkent’te tornacı olarak fabrikada çalıştı.
 
1969 yılında Kırımoğlu, SSCB’de İnsan Hakları Koruma Grubu kurucularından biri oldu.
 
Verdiği insan hakları mücadelesi için 15 yıl hapis ve sürgünlerde geçiren Kırımoğlu, 1970’li yıllarda kendisine karşı açılan sıradaki davadan dolayı açlık grevi ilan etti. Açlık grevi 9 ay sürdü.
 
1986 yılında serbest bırakılan Kırımoğlu, 1989 yılında ailesi ile beraber Kırım’a döndü.
 
1991 yılın Haziran ayında Kırım Tatar Milli Kurultayı toplandı. Ondan sonra Kırım Tatar Milli Meclisi seçildi. KTMM Başkanı olarak Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu seçildi.
 
1998 yılından bu yana Kırımoğlu, Ukrayna milletvekilliğini yapıyor.
 
2014 yılında Kırımoğlu, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi görevine atandı.
 
Ekim 1998'de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Kırım Tatarlarının barışçı mücadelesine katkısı nedeni ile Kırımoğlu'na Nansen Mülteci Ödülünü layık gördü.
 
15 Nisan 2014 tarihinde Kırım Tatarlarının Sovyet Yönetimi tarafından maruz bırakıldığı sürgünü sürekli gündemde tutan ve Ukrayna Parlamentosu'nda Kırım Tatarlarının temsilciliğini yapan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Abdullah Gül tarafından Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi.
 
Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Kırımoğlu, tüm düzeylerde Kırım Tatar halkının haklarını korumaya devam ediyor.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.