SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu'nun katılımıyla "Donmuş Çatışma" enstalasyonu açıldı

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2015 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2015 13:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu'nun katılımıyla "Donmuş Çatışma" enstalasyonu açıldı

Ukrayna Parlamentosu binasın önünde, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun katılımıyla Kırım’ın Rusya tarafından yasadışı ilhakının yıldönümü nedeniyle “Kırım biziz. Biz Ukrayna’yız” adlı proje çerçevesinde, içinde Kırım Tatar Tarak Tamgası ve Ukrayna devlet arması Trizub bulunan "Donmuş Çatışma" adlı buz enstalasyonunun açılış töreni yapıldı. 

21 Mart tarihinde yapılan açılış törenide, projenin sanat küratörü Leonid Maruşçak, içinde mengeneye kıstırılan Kırım Tatar Tarak Tamgası ve Ukrayna devlet arması Trizub bulunan büyük buz anıtın, Kırım’da vatansever Kırım Tatarları ve Ukrainlere karşı uygulanan baskıları sergilediğini anlattı.

Törende konuşan Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ın geri alınması için hem Ukrayna hükümetinin hem uluslararası toplumun çabalarının birleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kırımoğlu, Kırım’ın mutlaka kurtarılacağını belirterek “İşgal edilen toprakların mutlaka Ukrayna’nın kontrolü altına döneceğine, ilgili suçu işleyen insanların ise cezalandırılacağı ve adalete teslim edileceğine inanıyorum” dedi.

Bir yıl önce Rusya’nın Kırım’ı ilhak ederek Ukrayna’ya karşı saldırı başlattığını hatırlatan Kırımoğlu, 21 Mart 2014 tarihinde Rusya Federasyon Konseyi’nin Ukrayna’nın topraklarının ilhakına dair ilgili yasadışı kararı kabul ettiğini ve söz konusu olayın “uluslararası haydutluk” dışında başka hiçbir şekilde adlandırılamayacağını ifade eden, “Uluslararası normlarda bu saldırı olarak adlandırılıyor ve bunun için sorumluluk üstlenmeli” diye kaydetti.

Kırım’ın geri alınması için hem Ukrayna hükümetinin hem uluslararası toplumun çabalarının birleştirilmesi gerektiğini dile getiren ve BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılan, NATO merkezinde görüşmeler yapan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, dünya toplumunun Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğini belirtti.

Kırımoğlu, “Rusya’nın boykot etmesine rağmen BM Güvenlik Konseyi üyeleri işgal edilen toprakların mutlaka boşaltılacağı ve dünya toplumunun bunun için elinden geleni yapacağını oybirliği ile kaydetti. Brüksel’de NATO merkezinde benzer açıklamalar yapıldı” dedi.

Durumun barışçıl şekilde, silah kullanılmadan çözüleceği ümidinde olduğunu dile getiren Kırımoğlu, “Dünya toplumunun, saldırganı işgal ettiği toprakları boşaltamaya zorlamak için yeterli mekanizmaya sahip olduğunu düşünüyorum” dedi.

Açılış törenine katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı İdaresi Başkan Yardımcısı Rostislav Pavlenko, Ukrayna’nın Kırım’ı diğer bir ülkenin toprağı olarak hiçbir zaman kabul etmeyeceğini kaydederek, “Bu bizim toprağımız” dedi ve Kırım ile Donbas’taki olayların dünyanın güvenlik sistemine bir tehdit,  hukukun gücünden güç hukukuna dönüş olduğunu belirtti.

Kırım’ın boşatılmasının uluslararası normlara uygun şekilde yapılması gerektiğini ifade eden Pavlenko, “Buzların hareket edeceğinden eminiz. Devlet Kırım’ın geri alınması, tüm işgal edilen bölgelerin Ukrayna yönetiminin kontrolü altına dönmesi için elinden geleni yapıyor” diye konuştu.

Ukrayna ve Kırım Tatar tarihinin birçok ortak noktası olduğunu belirten “Ukrayna Gerçeği” (Ukrainskaya Pravda) Baş Editörü Sevgil Musayeva-Borovik, “Uzun zamandan beri her şeyin iyi olduğunu düşünerek yaşadık ancak geçen yıl meydana gelen olaylar bizi birleştirdi” deyerek Kırım Tatarlarının, Onur Devrimi sırasında eylemcilere düzenli olarak yardım ettiğini, Ukrainlerin ise Kırım’ın ilhakından sonra Kırım Tatarlarını desteklediğini kaydetti. Sevgil Musayeva-Borovik, “Kırım SOS sosyal projesinin faaliyet göstermeye başlamasının birinci gününde 600’den fazla kişinin Kırımlı mültecilere sığınak vermeye hazır olduğunu hatırlıyorum” dedi.

“Günümüzde vatandaşlarımız Kırım’da baskıya uğruyor, aktivistler kayboluyor, yayın organları kapatılıyor. Donbas’ta her gün askerlerimiz, sivil insanlar hayatını kaybediyor. Ancak bu koşullarda birleşmemiz, birbirimizi desteklememiz önemli” diye konuşan Musayeva, “Kırım’ın geri alınacağı, Donbas’ta savaşın sona ereceğinden eminim ve biz topraklarımızı nasıl geri alacağımızı bugünden düşünmeliyiz, bundan dolayı birbirimizi destekleyelim” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.