SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, Sürgün Kurbanları Anma Gününü Kanada’da geçirecek

Kırımoğlu, Kanada’da Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anma etkinliklerine katılacak.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2016 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2016 11:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, Sürgün Kurbanları Anma Gününü Kanada’da geçirecek

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kanada ziyaretini gerçekleştiriyor.

Kanada ziyareti sırasında Kırımoğlu’nun, Kırım Tatar Sürgünü kurbanları anmak için düzenlenecek etkinliklere ve işgal edilen Kırım’ın problemlerin ele alınacağı görüşmelere katılması bekleniyor.

Kanada’da Ukrayna’nın ve Türkiye’nin büyükelçiliklerini ziyaret eden Kırımoğlu, daha sonra Avam Kamarası’nın Dışişleri Komitesi Başkanı Robert Nault, politikacılar Toni Klement ve Linda Dankan ile bir araya geldi. Bu görüşmelerde Kırım Tatar halkına destek konuları ve işgal edilen yarımadada insan hakların ihlalleri konuşuldu.

Kırımoğlu ile toplantı yapan Kanada’nın köklü halkların temsilcilerinden Kanada milletvekilleri ve senatörler ise, Kanada’da köklü halkların sorunların nasıl çözüldüğünü anlattı.

Bunun yanı sıra Kırımoğlu, Carleton Üniversitesinde konuşma yapıp Kırım’ın geleceği ile ilgili konulara değindi.

18 ve 19 Mayıs tarihlerinde Ottawa ve Toronto’da Kırım Tatar Sürgünün 72’nci yıldönümü nedeniyle etkinlikler düzenlenecek. Böylece Kanada’nın birkaç üniversitesinde konu ile ilgili dersler yapılacak. 19 Mayıs tarihinde Toronto’da matem mitingi organize edilecek. Miting kapsamında Ontario eyaletin parlamento binasında Kırım Tatar bayrağı çekilecek.

Sovyet hükümeti, 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Soykırım Kurbanları anma günü olarak ilan etti.

18 Mayıs tarihinde Kiev’de ve Ukrayna’nın farklı şehirlerinde Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü vesilesiyle anma mitingleri, eylemleri, flashmob etkinlikleri düzenlenmesi, liselerde bu konunun anlatılması, sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerinin etkinlik düzenlemesi planlanıyor.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.