SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: ''Sürgün Yasasından genel olarak Kırım Tatarları faydalanacak''

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2012 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2012 16:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: ''Sürgün Yasasından genel olarak Kırım Tatarları faydalanacak''
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Parlamentosunda Sürgün Yasa tasarısının tanıtımında milletvekillerinin sorularına verdiği cevapta söz konusu yasadan daha çok Kırım Tatarlarının faydalanacağını söyledi.

Sürgün Yasa Tasarısı görüşülürken Bizim Ukrayna Halk Özsavunması milletvekili Yuriy Karmazin, Kırımoğlu’na “Bu yasadan kim yararlanacak?” sorusunu sorarken Kırımoğlu bu soruyu şöyle yanıtladı: “Bu yasadan, yasada net olarak tanımlandığı 2. Dünya Savaşı sırasında Kırım ve Ukrayna’dan sürgün edilen Kırım Tatar halkı ve diğer halklarının mensupları faydalanabilecek.”

“2. Dünya Savaşı sırasında Kırım Tatar halkının yanı sıra Kırım’dan yaklaşık 50 bin Alman, 10 bin Yunanlı, aynı sayıda Bulgar, Ermeni sürgün edilmişti. Kırım’dan sürgün edilen diğer halkların mensupları sürgünden sonra kendi vatanlarına geri dönmeyi tercih ederken Kırım’dan başka vatanı olmayan Kırım Tatar halkı Kırım’a geri dönme mücadelesini verdi ve Kırım’a geri döndü. Bunun için şu anda Kırım’da yaşayan sürgünden dönenlerin yüzde 98’ini Kırım Tatarları teşkil ediyor. Bunun hacrinde yaklaşık 100 bin Kırım Tatarı sürgünde yaşamaya devam ediyor.” dedi.

Bölgeler Partisi milletvekili İvan Popesku, sürgünlerin 2. Dünya Savaşı’ndan önce de gerçekleştirildiğini belirterek yasaya o halkların da dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Kırımoğlu bunu şöyle cevapladı: “Her sürgünün statüsü farklı. Bizim şu anda görüştüğümüz yasa tasarısı, belli halklara yönelik yapılan sürgün ile ilgili. Sürgün kararında sürgün edilen halkların adları net olarak belirtilmişti. Bunun için her sürgün için ayrı yasanın hazırlanması gerekir. Bunları bir yasaya sığdırmak imkânsız.” dedi.

Parlamento, Mustafa A.Kırımoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Sürgün Yasa tasarısını bugün 356 oy ile gündeme aldı.

İlyas Ali

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.