SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: "Turan Yazgan’dan büyük yardım gördük"

Kırım Tatarlarının lideri Mustafa A. Kırımoğlu, 1. Turan Yazgan Ödülünü alırken yaptığı konuşmada Turan Yazgan’dan büyük yardım gördüklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2013 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2013 12:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: "Turan Yazgan’dan büyük yardım gördük"

Geçen yıl yaşama veda eden Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan’ın hatırasına verilmeye başlanan Turan Yazgan Ödülünün ilkine Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu değer görüldü.

TDAV tarafından, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu'nda Turan Yazgan'ı anma programı düzenlendi. Açılış konuşmalarıyla başlayan tören, belgesel gösterimi ve "Prof. Dr. Turan Yazgan" belgesel kitabının tanıtımıyla devam etti.

Programda, "Turan Yazgan Ödülü"nün ilki de sahibini buldu. Ödül, Kırım Tatarlarının Stalin ve Sovyet yönetimi tarafından maruz bırakıldığı sürgünü sürekli gündemde tutan, Ukrayna topraklarında ana vatanlarına dönmeleri için her türlü hukuki ortamda mücadele veren ve Ukrayna Parlamentosu'nda Kırım Tatarlarını temsil eden Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na verildi.

Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, konuşmasında, “Ben bu ödülü Kırım Türkleri adına alıyorum” dedi. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye’de Turan Yazgan ve Alparslan Türkeş’ten büyük yardım gördüklerini söyledi.

Ödül takdiminin ardından, Kırım Tatarları ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile ilgili belgesel gösterildi.

Program, Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı Türk Müziği Korosu'nun verdiği "Turan Yazgan'a Vefa Konseri" ile sona erdi.

Türk Dünyasını bilim, kültür, tarih ve diğer birçok alanda bir araya getiren her türlü faaliyeti başlatan, Saka Eli Yakutistan’dan Macaristan’a; Çin işgalindeki Doğu Türkistan’dan Amerika Kızılderililerine kadar Türk Dünyası’na hizmet götürmeye gayret eden Prof. Dr. Turan Yazgan, 22 Kasım 2012’de Hakk’a yürüdü. “Türk Dünyası’nın Çağdaş Dede Korkut’u”, “Yüzyılımızın Gaspıralısı” gibi unvanlarla hatırlanan Prof. Dr. Yazgan’ın başlattığı faaliyetler, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından aksatılmadan sürdürülüyor.

Prof. Dr. Turan Yazgan’ı Anma ve “Turan Yazgan Ödülü” toplantısına Türkiye’den ve Türk Dünyası’ndan çok sayıda devlet adamı, akademisyen, edebiyat, fikir ve gönül adamlarından kalabalık bir topluluk katıldı. Toplantıya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bazı MHP Milletvekilleri tebrik gönderdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.