SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu Ukrayna Parlamentosu’nda konuştu

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2014 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2014 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu Ukrayna Parlamentosu’nda konuştu

Ukrayna Parlamentosu 17 Nisan tarihinde “Etnik kökene göre sürgün edilen kişilerin hakları iade edilmesine ilişkin” yasayı kabul etti.

Kırım Tatarlarının milli lideri Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, yasa kabul edilmeden önce parlamentoda yaptığı konuşmada şunları dedi: “Bugün ele aldığımız yasa tasarısı en ıztıraplı konulardan birisi, çünkü Ukrayna’nın bundan önceki 3 cumhurbaşkanı döneminde ve 4 dönem Ukrayna Parlamentosu’nun toplantılarında ele alınmıştı.”

“(Yasa tasarısı) Ukrayna Parlamentosu’nda çeşitli versiyonlarla birkaç kez kaydolup sonuçta Ukrayna Parlamentosu tarafından kabul edilmiş ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmişti.”

“Son haftaların dramatik olayları ilgili yasa tasarısına yeni bir değer kazandırdı. Ukrayna’nın bağımsızlığını kazandığından beri böyle değerin verilmesini bekliyorduk. Kırım’da ve Ukrayna’da barış ve istikrarın güvencesi olarak sürgün edilen Kırım Tatar halkına ve diğer halklara haklarının iade edilmesinden bahsediyorum.”

“Geçmişte, on yıl boyunca, ülke ve vatandaşların çıkarlarını unutularak Kırım’da kendi siyasi çıkarlarını güden ülke yöneticileri ve siyasi güçlerin siyasi hırsları ve oyunları dolayısıyla Kırım Tatar halkının sesi duyulmadı.”

“Şimdi akıl yürütmelerimizin ve eylemlerimizin ne kadar yanlış olduğunu anladık. Ukrayna eliti, gerçeklerden uzak amaçlarla yaşarken, Ukrayna'nın düşmanları ülkemizi yok etme planı hazırladı. Şimdi bunu şahsi çıkarı olan politikacılar bile anladı.”

“İlgili yasa, mevcut koşullarda önde gelen önemli problemlerin sadece birisinin çözülmesi için atılacak bir adım. Diğer adımları atmak, hayatta olan ve Sovyet ve Rus Bolşevizmi’nden zarar gören ve torunlarına ve artık aramızda olmayanlara ilişkin tarihi adaletin yenilenmesi için tüm yolu geçmek zorundayız.”

“Ukrayna’nın iyi geleceği ve köklü halkı ve dost Ukrayna halkının parçası olan Kırım Tatar halkının güvenli geleceğinin yararı için oy vermeye çağırıyorum.”

“Dikkatiniz için teşekkür ediyorum.”

“Yaşasın Ukrayna!” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.