SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu ve Lutsenko'dan Kırım Derneği Genel Merkezi ziyareti

Bugün 26 Eylül'de yapılması planlanan Kırım Derneği Genel Merkezi'ndeki toplantı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ani program değişikliğinden dolayı iptal edilmişti. İptal edilen toplantının yerine kısa bir ziyaret gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2017 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2017 20:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu ve Lutsenko'dan Kırım Derneği Genel Merkezi ziyareti

Bugün 26 Eylül'de yapılması planlanan Kırım Derneği Genel Merkezi'ndeki toplantı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ani program değişikliğinden dolayı iptal edilmişti. İptal edilen toplantının yerine kısa bir ziyaret gerçekleştirildi.



Toplantının iptal edilmesinden sonra Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili ve Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi  Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko, Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcısı Gündüz Mammedov ve Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sibiga, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi'ne kısa bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Kırım Derneği Genel Merkez Başkanı Mükremin Şahin ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (Dünya Qırım Tatar Kongresi, DQTK) Genel Sekreteri, Kırım Derneği Genel Başkan Vekili Avukat Namık Kemal Bayar da Kırım Derneği Genel Merkezi'nde konukları karşıladı.



Ziyaret esnasında Rusya'nın Kırım'daki insan hakları ihlalleri, Kırım'ın işgali bağlamında Kırım Tatar diasporasının görevleri hakkında konular görüşüldü. Savcı Lutsenko, Kırım'da işgalcilerin tespit edilmesi ve suçlarının belgelenmesi aynı zamanda cezalandırılması başsavcılığın öncelikli görevleri arasında olduğunu belirtti.



159760



Konuşmaların yapıldığı sırada söz alan Kırım Derneği Genel Merkez Başkanı Mükremin Şahin şu açıklamada bulundu:



"Bütün dünyada bir araya gelen Kırım Tatarları (yine) bir araya gelerek Dünya Qırım Tatar Kongresini kurarak bizim Kurultay ve Meclisimize destek beyanını ortaya koymuşlardır. Bizim Ukrayna'ya bakış açımız taktiksel bir bakış değildir, stratejik bir bakış ve bir dostluk bakışıdır. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü net ve kesin olarak savunmaktayız. Ukrayna içinde bulunan Kırım Tatarları Ukrayna için, ortak bir gelecek kurmak için çalışmaktadırlar. Bu bakımdan Ukrayna ve Türkiye arasındaki dostluğun gelişmesi bizim için çok önemli ve biz Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarları olarak bu köprünün daha sağlam kurulması için elimizden geleni yapmaktayız. Ukrayna'nın Türkiye'de daha iyi tanıtılması bizim için hayati derecede önemlidir. Aynı zamanda Ukrayna'da da Türkiye'nin iyi bir şekilde tanıtılması bizim için önemlidir. Sayın Büyükelçimize çok teşekkür ediyoruz, bize bu konuda çok yardımcı oldu."



Daha sonra söz alan Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko da şu sözleri kaydetti:



"Ukrayna Başsavcılığının Kırım'ı geri alma konusunda birçok adım attığını dile getirmek isterim. Bize birçok konuda yardımcı olan Dünya Kırım Tatar Kongresine çok teşekkür ediyoruz. Farklı alanlarda insanlık suçu işleyen insanları tespit etmek bizim diğer görevlerimizdendir. Avrupa'daki ülkeler bu konuyu son derece iyi takip ediyor. Biz de bu suçluları tespit edip adalet önüne çıkarıyoruz. Benim görevlerimden biri de şu; Geçmişte veya şu anda devam eden bütün davaları incelemek. Kırım Tatarlarını vaktiyle sınır dışı eden Stalin'e açtığımız davayı bazıları gülerek karşıladı ve 'Zamanında ölmüş bir insana nasıl dava açıyorsunuz?' dediler. İnsalık suçu işleyen herkese dava açma hakkına sahibiz. Ukraynalı olup Rusya için çalışan insanlar teker teker tespit edilmektedir. Hepsi takibat altındaki bu insanlar devlete ihanet suçu işlemiş insanlardır. Bu insanların mallarına devlet tarafından el konulması söz konusu. Kırım'ın işgali sırasında Rusya için çalışan insanları tespit ettiğimizi tekrar belirtmek istiyorum. Bu insanlarla ilgili işlemler en kısa sürede hayata geçirilecek."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.