SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: ''Yanukoviç’in cumhurbaşkanlığı Kırım Tatarlarının durumunu etkiler''

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2010 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2010 11:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: ''Yanukoviç’in cumhurbaşkanlığı Kırım Tatarlarının durumunu etkiler''
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, QHA’ya yaptığı açıklamda Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in politikasının Kırım Tatarlarının durumunu etkileyeceğini söyledi. 
Kırımoğlu, Yanukoviç için insan hakları kavramının yabancı bir kavram olduğunu belirtti ve Yanukoviç’in cumhurbaşkanlığının Kırım’daki durumunu olumsuz etkileyeceğini kaydetti.
Ukrayna Cumhurbaşkanı seçimlerinden önce 5 - 6 Aralık 2009 tarihlerinde yapılan Kırım Tatar Milli Kurultayı, seçimlerin ilk turunda demokrat adayları destekleme kararını alırken, ikinci turda desteklenecek adayını belirleme görevini Kırım Tatar Milli Meclisine vermişti. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), 7 Şubatta yapılan seçimlerin 2.turundan önce Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko’yu destekleme kararını alarak Yanukoviç’e karşı resmi tutumunu ifade etmişti. Kırımoğlu, KTMM’nin seçimlerde Yanukoviç’e karşı olunmasının yeni cumhurbaşkanı döneminin Kırım Tatar halkını olumsuz etkileyceğini belirtirken “Viktor Yanukoviç’in sahip olduğu yetkilerin Kırım Tatar halkının hangi problemlerini etkileyeceği konusunda şimdilik konuşmak henüz erken, ancak bunlar ilerde aklımıza gelir. Mutlaka gelir” dedi.
“Yanukoviç’in cumhurbaşkanlığında ülke doğu ve batıya bölünür”
Kırımoğlu, seçim kampanyası Rusya yanlısı sloganlardan oluşan Yanukoviç’in cumhurbaşkanlığında Ukrayna’nın doğu ve batı olmak üzere ikiye bölüneceği tahmininde bulundu.
Kırımoğlu, “Yanukoviç’in seçim kampanyasında çok sayıda Rusya yanlısı sloganlar vardı. Tabii ki bu ileride Ukrayna’nın batı ve doğu olmak üzere ikiye bölünmesine sebep olur. Çünkü ülkenin her iki kısmında yaşayan insanlar Ukrayna’nın geleceğini birbirinden farklı görüyor” dedi. Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının Ukrayna’nın batı bölgelerinde yaşayan insanlar gibi Avrupa Birliği (AB) üyesi olmak istediğini, bundan dolayı ülkenin daha fazla parçaya bölünmesine sebep olmayacaklarını kaydetti. Kırımoğlu, “Kırım Tatarları, ülkenin AB’ye üye olmasını istiyorlar. Bunun için ülke 3’e bölünmeyecek” dedi.
Kırımoğlu, “Biz, Kırım Tatar halkına seçimlerin 2. turunda Timoşenko’yu desteklemeyi önerirken insan hakları hakkında konuşuyorduk. Bu insan haklarına uyulmasını Yuliya Timoşenko sağlayabilir. Yanukoviç insan haklarını farklı görüyor. Daha doğrusu Yanukoviç’te insan hakları ile ilgili görüş hiç yok. Yanukoviç, özellikle Kırım’da yaşayan halk konusunda bu görüşe sahip olmanın ne kadar önemli olduğunun farkında bile değil” dedi.
Mustafa A.Kırımoğlu, Viktor Yanukoviç başkanlığındaki Bölgeler Partisinin Kırım’da iktidarda bulunduğu 5 yıl içinde halkın güvenini kaybettiğini, Yanukoviç’in bu güveni tekrar canlandırmak için elinden gelenini yapacağını ve Kırım’ın kendi politikasından etkileneceğini kaydetti.
Niyara Nagayeva - Osman Bayramaliyev
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.