SON DAKİKA
Hava Durumu

Kocaeli Kırım Tatarları Derneği Romanya’nın teklifine karşı

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2013 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2013 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kocaeli Kırım Tatarları Derneği Romanya’nın teklifine karşı

Kocaeli Kırım Tatarları Derneği, diaspora dernekleriyle 4 Mayıs’ta yapılan istişare toplantısının kararına rağmen 2. Bütün Dünya Kırım Tatar Kongresinin Romanya’da yapılmasına ilişkin teklifi eleştirerek buna karşı olduğunu bildirdi.

Kırım Haber Ajansı’nın 6 Eylül 2013 tarihli “2. Dünya Kırım Tatar Kongresi için Romanya’dan teklif” başlıklı haberinde “Kırım Tatar Milli Meclisi Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Ali Hamzin’in “2. Bütün Dünya Kırım Tatar Kongresinin Romanya’da yapılması teklif edildiği ve teklifin değerlendirme aşamasında olduğu yazılmıştı.

KTMM’ye destek vermek üzere 4 Mayıs 2013 tarihinde Akmescit’te yapılan istişare toplantısı yapılmıştı. Romanya’da yaşayan Kırım Tatarlarının temsilcilerinin bulunmadığı toplantıya
katılan diğer diasporaların temsilcileri 2. Bütün Dünya Kırım Tatar kongresinin nerede düzenleneceğine dair eğilimlerini belirlemek için yapılan oylamada kongrenin yine Kırım’da yapılması sonucu ortaya çıkmıştı.

Kocaeli Kırım Tatarları Derneği, Kırım Haber Ajansına yapmış olduğu yazılı açıklamada 2. Bütün Dünya Kırım Tatar Kongresinin organizasyonunun,  4 Mayıs toplantısına katılmayan Romanya’ya verilmesinin nedenini anlamadığını bildirdi.

Açıklamada, Ali Hamzin’in “Başlangıçta biz bu platformu Kırım Tatar diasporasının girişimleri için başlatmıştık ve Türkiye’deki diaspora aktivistlerinden birinin başkanlık yapmasını bekliyorduk. Maalesef böyle olmadı.” şeklindeki beyanı tamamen olayı saptırma ama amaçlı ve yalan bir ifade olduğu, Kocaeli Kırım Tatarları Derneği ve İbrahim Aracı, 2. Bütün Dünya Kırım Tatar Kongresinin Kocaeli’nde toplanması için elinden gelen her gayreti göstermiş olduğu kaydedildi.

Kocaeli Kırım Tatarları Derneği ve Onun Başkanı Vefa İbrahim Aracı’nın bu kongrenin 2 Haziran 2012 tarihinde Türkiye, Kocaeli’nde yapılmasını teklif ettiği, bu teklifin kongre başkanlığınca kabul görmesi üzerine Kocaeli Kırım Tatarları Derneği ve Başkanı Vefa İbrahim Aracı derhal çalışmalara başladığı, 2. Bütün Dünya Kırım Tatarları Kongresi hazırlık toplantısı için 18 koordinasyon kurulu üyesiyle temasa geçildiği ve kendileriyle yapılan görüşmeler sonucunda üyelerin uçak bileti, otel ve yemek giderleri için sponsor olunduğu belirtildi.

Kocaeli Kırım Tatarları Derneği, tüm hazırlıkların bitirilmesine karşın KTMM’nin bazı üyelerinin dış seyahatleri bahane edilerek hazırlık toplantısı son anda kongre başkanlığınca iptal edildiğini ifade ederek, “2013 yılı içinde de aynı konuda gerek KTMM’ye gerekse kongre başkanlığına yaptığımız organizasyon tekliflerine cevap dahi verilmemiştir.” açıklamasını yaptı.

4 Mayısta Akmescit’te yapılan istişare toplantısında yine kongrenin toplanması gerektiği konusunun Kocaeli Kırım Tatarları Derneği tarafından gündeme getirildiği ve bu kongrenin toplanması konusunda her türlü gereken desteğin verileceği ifade edildiğini kaydeden dernek yönetimi, 2. Bütün Dünya Kırım Tatar Kongresinin Kırım’da yapılması 4 Mayıs toplantısına katılan delegelerin ortak kararıyla ortaya çıktığını hatırlattı. Derneğin açıklamasında “Aynı konularda İstanbul Kırım Türkleri Derneği Başkanı Sayın Celal İçten’in görüşlerine de aynen katılıyoruz. Çünkü, aklın yolu birdir.” denildi.

Kocaeli Kırım Tatarları Derneği, Kırım Tatar Milli Meclisi Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Ali Hamzin’in 2. Bütün Dünya Kırım Tatar Kongresinin Romanya’da yapılması gerektiği görüşünü anlamak mümkün görülmediğini bildirerek Ali Hamzin’i ağır dille suçladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.