SON DAKİKA
Hava Durumu

Komi Cumhuriyeti Başkanından Mogilyov’a diaspora dersi (VİDEO)

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2012 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2012 18:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Komi Cumhuriyeti Başkanından Mogilyov’a diaspora dersi (VİDEO)
Rusya Federasyonuna bağlı Komi Cumhuriyeti Başkanı Vyaçeslav Gayzer, Kırım Başbakanı Anatoliy Mogilyov ile bugün Akmescit’te düzenlediği basın toplantısında daha önce Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarını diaspora olarak adlandıran Mogilyov’a diaspora dersi verdi.

Kırım Özerk Cumhuriyeti ile Komi Cumhuriyeti arasında ticari, ekonomik, bilim, teknik, kültür ve sosyal işbirliği anlaşmasının imza törenin ardından düzenlenen basın toplantısında Gayzere: “Komi Halkı sizin cumhuriyetinizde toplam nüfusun yüzde 23’nü oluşturuyor. Yani, siz azınlıksınız, çünkü örneğin orada yaşayan Rusların sayısı yüzde 65. Siz Komi halkına kendi cumhuriyetinizde “diaspora” diyor musunuz?” sorusunu “Tabii ki hayır!” şeklinde yanıtladı.

Mogilyov, Gayzer’in bu cevabından sonra güldü. Gayzer, şöyle devam etti: “Ne demek diaspora? Biz (Komi’nin) yerel halkız. Komi Cumhuriyeti, Ural Dünyasının merkezlerinden birisidir. Dolayısıyla anayasamıza göre Komi dili resmi dildir. Komi Devleti ile ilgili olan şeylere gelince… Biz geçen yıl kuruluşumuzun 90. yıldönümünü kutlamıştık. Dolayısıyla hayır, halkımızın bu şekilde ifade edilmesi mümkün değil. Bu halk, cumhuriyetimizin temelidir.”

Mogilyov, Gayzer’in bu konuşmasından sonra: “Size bir soru sorabilir miyim? Peki bu Komi halkının temsilcileri büyük gruplarla yurt dışında, başka ülkelerde yaşıyor mu?” sorusunu sordu. Vyaçeslav Gayzer, “Komi halkının diasporası Avrupa’da da var, başka yerlerde da var. Yoğun olarak yaşadıkları bölgeler da var. Bir daha söylüyorum, Komi halkı, Ural dünyasının parçasıdır. Bu dünya büyük. Rusya’ya baksak, orada bu dünyayı temsil eden Mordvinler, Çuvaşlar, Karelyalılar, Vepsiyalılar, yani onlraca halklar var. Yurtdışı Ural halklarına gelince, onlar arasında Finliler, Macarlar, Estonyalılar gibi halklar var. Yani, bu güçlü Ural Dünyasıdır.” dedi.

Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.