SON DAKİKA
Hava Durumu

Krımska Svitlıtsya: ''Kırım’daki Ruslar sömürgeci olduklarını itiraf etmeli ve özür dilemeliler''

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2010 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2010 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Krımska Svitlıtsya: ''Kırım’daki Ruslar sömürgeci olduklarını itiraf etmeli ve özür dilemeliler''
Kırım Özerk Cumhuriyeti Verhovna Radası (Kırım Parlamentosu) Kurultay- Ruh parti grubu başkanı Leonid Pilunskiy’in baş editörlüğünü üstlendiği Kırım’ın tek Ukraince gazetesi “Krımska Svitlıtsya”da (Kırım’ın Aydınlık Odası) yayınladığı makalesinde Rusya’ya kolonilerine verdiği zararların masraflarını ödeme; Kırım’daki Ruslara ise kendilerini sömürgeci olduklarını itiraf etme ve Ukrainler’le Kırım Tatarlarından özür dileme çağrısında bulundu.
Gazete Mart 2010’da yayınlandığı makalesinde “Günümüz Rusyası’nda kolonilere tazminat ödetmek kadar tatsız bir şey düşünülemez. Kırımlı Ruslar için ise bu çok karmaşık bir konu. Çünkü onlara karşı itirazlar Kırım adına yapılmalı, kendileri ise işgalci halk olarak ilan edilmelidirler. Onların, ebeveynleri ve ataları oldukları gibi kendilerini sömürgeci olarak adlandıracak kadar dilleri dönmez” şeklinde fikirlerini yazdı.
Bunun yanı sıra Kırım işgalinin klasik koloni işgali planına göre yapıldığını dile getiren Krımska Svitlıtsya, bu durumda ise “Kırım halkının işgalcilerden elde ettiği şüphe uyandırıcı nimetlerden” bahsetmenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
“Kırım’a gelince, (işgalcilerin) kendilerine işgal edilen halkların mal ve kaderlerinin üzerinde hüküm ve irade sürdürme hakkının tanıdıkları, bunu ise şiddet yolu ile yapabildikleri tartışılmaz bir gerçektir. Kırımlı Ruslar, tüm Ruslar olduğu gibi dürüstçe buna bağlı bütün ahlâki sorumlulukla birlikte sömürgeci olduklarını kabul etmeliler” diyen gazete, aynı zamanda Kırım’da çoğunluğu oluşturan Rusların bundan çok uzak olduklarını dile getirerek, “Onların siyasi görüşleri; “özerklikler” ve “bölgeciliklerden” oluşan ve başka bir ifade ile tekrar kolonileşme anlamına gelen Rusya ile bütünleşme isteği ile beraber meydana gelen hayali karışımdır” şeklinde ifade kullandı.
Kırımlı Rusların kendilerinde sadece “anlaşılmayan ve belli olmayan” bir Rus kültürü düşünü barındırmakla kalmayıp, aynı zamanda günümüzün kusurlu Rus bilincinin tüm unsurlarını içerdiklerini savunan Krımska Svitlıtsya, “Bir yandan (Kırımlı Ruslarda) geri kalmışlık, Moskova fikirlerine bağlılık, ikinci sınıf olma hissi ve başkent (Moskova) tarafından anlaşılmama kırgınlığı görüyoruz, diğer yandan Moskova’ya has tüm dünyaya nefretleri ve kibirleri var. Kahramanlığı uzak geçmişte gömülü, savaşma kabiliyetinin yarısını yitiren Rus Filosu ve Sivastopol, eskiden olduğu gibi heyecanla seviliyor. Fakat metropolün (Moskova’nın) ne sana ne de Sivastopol’e ihtiyacı olduğunu artık itiraf etmek lazım. Kırımlı Ruslar, Moskova’da kendilerini taşralı (Rusya’da Moskova’nın dışında kalanlara verilen argo ad) olarak hissediyor, Rusya’nın taşralıları tarafından ise ‘Hoholların (argoda “Ukrainler) istilâsı altında’ yaşamakla suçlanıyorlar” dedi.
Gazetede, “Kırımlı Rusların kültürleri de yok. Edebiyatları faydasız, bilim okulları yok, siyasetteki kilit adamları ise tiksindiriyor. Bu insanlar ise hâlâ kendilerini aydınlatıcı ve geçindirici olarak tanıtıyor” şeklinde yazdı.
1992 yılından itibaren Ukrayna Kültür Bakanlığı destekleri ile basılan “Krımska Svitlıtsya” Kırım’ın Ukrayna’ya entegrasyonuna katkıda bulunmayı hedefliyor.
Kırım’daki Rus yanlısı teşkilatlar, Kırım’ın Rusya’ya ilhakında önemli rol oynayan figürleri daima “Kırım Tatar halkını Osmanlı sömürgeciliğinden kurtaran kahramanlar” olarak tanıtmaya çalışıyor.
Rıdvan Calilov

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.