SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkan Yardımcısı sorguya çağrıldı

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2015 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2015 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkan Yardımcısı sorguya çağrıldı

Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcısı Nariman Celâl sorguya çağrıldı.

Rusya Soruşturma Komitesi, bugün 27 Mart tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcısı Nariman Celâl'i 26 Şubat davası kapsamında tanık olarak sorguya çağırdı.

Daha önce Rusya Soruşturma Komitesi, 23 Mart’ta söz konusu davada tanık olarak Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov'u sorguladı. İlmi Ümerov, 26 Şubat mitingi ve mitingde Ahtem Çiygöz’ün rolü ile ilgili sorular sorulduğunu bildirdi.

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin katılımıyla büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını istedi.

29 Ocak tarihinde KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde miting organize etmek suçuyla gözaltına alındı.

Çiygöz, Akmescit, Turetskaya sokağında bulunan Akmescit Merkez Mahkemesi’ne getirildi. Ancak Akmescit Merkez Mahkemesi, Çiygöz hakkında karar çıkarmayı reddetti. Daha sonra Akmescit Kiyevskaya Bölge Mahkemesi, Çiygöz hakkında 21 gün tutukluluk kararı çıkardı.

30 Ocak tarihinde Ahtem Çiygöz’ün Bahçesaray’daki evinde arama yapıldı. 9 saat devam eden arama sırasında 2 bin dolar ve 100 Euro para tutarı, Tataristan ziyareti çerçevesinde hediye edilen hediyelik sikke, tüm bilgisayar ve cep telefonlarına el konulduğunu bildirdi.

Kırım Yüksek Mahkemesi, 6 Şubat tarihinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün tutuklanması ile ilgili temyiz dilekçesini inceledi ve Akmescit Kiev Bölgesi Mahkemesi’nin kararını onadı.

Akmescit’in Kiev Bölge Mahkemesi, 11 Şubat saat 18.00’da yaptığı duruşmada, Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresinin 3 ay daha (19 Mayıs 2015 tarihine kadar) uzatılmasına karar verdi.

Ardından 26 Şubat tarihinde düzenlenen mitinge katılması nedeniyle Asan Çebiyev gözaltına alındı. Ama Çebiyev, sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

Daha sonra 7 Şubat tarihinde 26 Şubat mitingine katılan Eskender Kantemirov, evinde yapılan aramadan sonra gözaltına alındı. Mahkeme Eskender Kantemirov hakkında 2 ay tutukluluk kararı çıkardı.

6 Mart tarihinde ise 29 yaşındaki Asan Çaruhov gözaltına alındı. Asan Çaruhov, saatlerce devam eden sorgulamadan sonra serbest bırakıldı.

31 yaşındaki Talât Yunusov, 26 Şubat davası kapsamında Kurman (Krasnogvardeyskiy) bölgesi Temir (Yastrebovka) köyünde 11 Mart tarihinde sabah saatlerinde gözaltında alınmıştı. Akmescit’in Kievskiy Bölgesi Mahkemesi, 13 Mart tarihinde yaptığı duruşmada, Talât Yunusov hakkında 2 ay tutukluluk kararı çıkardı. Kırım Yüksek Mahkemesi, “26 Şubat” davası çerçevesinde gözaltına alınan Talât Yunusov’un temyizini inceledi ve Akmescit’in Kievskiy Bölgesi Mahkemesi’nin kararını onadı.

Ayrıca Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, 18 Şubat 2015 tarihinde 1985 doğumlu Sudak bölgesi Suvuk Sala (Gruşevka) köyü sakini Eskender Emirvaliyev’in gözaltına alındığını bildirdi. Smedlâyev, Akmescit’te 11 Mart tarihinde yapılan duruşmada, toplu eylemlere katılmakla (Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’nun 212. Maddesi) suçlanan Eskender Emirvaliyev hakkında 18 Nisan 2015 tarihine kadar tutukluluk kararı alındığını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.