SON DAKİKA
Hava Durumu

"KTMM davası" duruşmasında ara

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı (radikal) örgüt kabul edilmesi ile ilgili dilekçe incelenmeye devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2016 08:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"KTMM davası" duruşmasında ara

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da sözde Kırım Yüksek Mahkemesi'nde, bugün 7 Nisan tarihinde, sözde Kırım Savcılığı’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı (radikal) örgüt olarak kabul edilmesi ve Rusya Federasyonu’nda faaliyetlerinin yasaklanması ile ilgili dilekçesini incelendiği duruşmada ara verildi. Aradan önce duruşmada, davada "Kırım Tatar Milli Meclisi" ve "Kırım Tatar Yerel Meclisleri" tanımları ile ilgili meseleye netlik kazandırılması için dilekçe verildi.
 
Konuyla ilgili QHA’ya konuşan Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, “Tüm yapının yani hem Kırım Tatar Milli Meclisi hem Kırım Tatar Yerel Meclislerin yasaklanması öngörülüyorsa mahkemeye bir taraf olarak hem ilgili kişiler hem Kırım Tatar Yerel Meclislerinin üyeleri katılması gerekiyor. Çünkü mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklama kararı çıkarırsa bu Kırım Tatar Yerel Meclisleri için de geçerli olacak. Bu ise yanlış olur, çünkü Kırım Tatar Yerel Meclisleri de Kırım Tatarları tarafından seçilen organ” diye belirtti.
 
Söz konusu yasağın sadece Kırım Tatar Milli Meclisi'ni kapsamasının bir mesele, tüm strüktür ile ilgili ise farklı bir mesele olduğunu ifade eden Zair Smedlâyev, bundan dolayı Akmescit Kırım Tatar Bölge Meclisi Başkanı Lenmar Yunusov’un kendisinin de mahkeme sürecine davalı-temsilci olarak katılmasına izin verilmesi için dilekçe verdiğini bildirdi.
 
Smedlâyev, “Mahkeme henüz herhangi bir karar kabul etmedi, böyle ayrıntılarda biraz “takıldıkları” ve yasak kararını sadece Kırım Tatar Milli Meclisi için veya tüm 370 Yerel Meclisin 2300 üyesi için mi çıkaracakları üzerinde düşündükleri açık” diye kaydetti.
 
Zair Smedlâyev, kararın tüm Meclis yapısını ilgilendirmesi halinde tüm yerel ve bölge meclislerinin temsilcilerinin duruşmaya davet edilmesi gerektiğini, yerel meclislerin 
temsilcilerinin katılımı olmadan Kırım Tatar Yerel Meclislerinin terör ve aşırıcı (radikal) örgüt olarak kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması ile ilgili kararın kabul edilmemesi gerektiğini belirtti.

 
Daha önce Kırım Rus yönetiminin sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurduğu açıklanmıştı. Poklonskaya, KTMM’yi kapatmak için imzalayıp Kırım’ın Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinin bir kopyasını Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e de gönderdi. Kırım Tatar halkı adına konuşmaya çalışan sözde Kırım Tatar kuruluşlarının yöneticilerinden, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasadışı ve provokatif olarak kabul etme başvuruları geldiğini ileri süren Poklonskaya, bahsi geçen davayı, Rusya’nın ‘Aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele’ kanununa dayanarak açmak istediğini belirtmişti.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celâl de kendisine gönderilen dava dilekçesinin hata dolu olduğu ve gerçeği yansıtmadığını kaydetmişti.
 
Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşması, 3 Mart tarihinde yapılması gerekiyordu. Sözde savcılığın suçlama dilekçesinin kanıtları olarak sunduğu belgelerin okunma süreleri neden gösterilerek mahkeme duruşması 10 Mart’a ertelendi. 10 Mart’ta yapılan duruşmada, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin avukatı, dava belgelerini incelemek için süre gerektiğini söyleyerek duruşmayı erteleme talebinde bulundu. Mahkemenin talebini uygun bulup duruşmayı 17 Mart tarihine ertelediği belirtildi. 17 Mart’ta yapılan duruşmada, mahkeme, davaya Kırım Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin katılımını sağlamak gerektiğine dair karar alarak davanın incelenmesini 7 Nisan’a erteledi.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.