SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM davasına SSCB dönemi belgeleri eklendi

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi KTMM'yi yasaklamak için davaya SSCB dönemin belgelerini eklendi.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2016 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM davasına SSCB dönemi belgeleri eklendi

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bugün, 25 Nisan tarihinde, sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı örgüt kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması dilekçesi üzerine başlatılan sözde dava dosyalarına SSCB dönemin belgeleri eklendi.

Duruşma sırasında Ukraince'den Rusça'ya tercümana ihtiyaç duyulduğunu anlatan Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, “Kremlin savcıların temsilcileri başvuru yaptılar. Mahkeme ise belli bir aradan sonra başvuruyu kabul etti” diye bildirdi.

Zair Smedlyayev, bugün avukat Cemil Temişev’in mahkemeye dava dosyalarından, “26 Şubat davası” kapsamında hüküm giyen  ATR kanalının eski kameramanı Eskender Nebiyev’in davasının belgelerini çıkarma talebi ile başvurduğunu anlattı.

Mahkeme ise bu duruşmada sözde savcı Natalya Poklonskaya’nın “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini askıya alınması ile ilgili” kararını dava dosyasına ekledi.

Bunun yanı sıra “KTMM davasına” Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun 1988 yılında yayınladığı “Kırım’da ‘Protesto Alanı’” adlı makalenin eklendiğini bildiren Smedlyaev, “Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı örgüt olarak kabul etmek için, 1988 yılından kalan belgeler de dahil olmak üzere, dava ile ilgisi olan ve olmayan tüm belgeleri ekliyorlar. O zaman Kırım Tatar Milli Meclisi yoktu ve belki bugünkü savcılar da yoktu. Tabii ki, bambaşka bir ülke vardı, SSCB. Aynı şekilde Rus yargısıyla ilgili olmayan faaliyetleri ve belgeleri incelemeye calışıyorlar. Savcılıktan birisi bu belgeleri bulmaya tavsiye etti... Davacı yakın zamanda müzelerde Kırım Hanlığı zamanından kalma belgeleri bularak onları da kanıt olarak kullanırsa hiç şaşırmam” diye konuştu.

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı’na göre sözde Kırım Yüksek Mahkemesi yasaları çiğneyen savcılığın yürütme organı olmaya çalışıyor.

Duruşma aralarında Kırım Tatat Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal mahkeme binasının yanında toplanan insanlara duruşmada yaşananları anlatıyordu.

“Kırım’da ‘Protesto Alanı’”adlı makale, 1988 yılında Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun editörlüğünde çıkan ‘Kırım Tatar Milli Hareketi Bülteni’nde yayınlanmıştı. Makalede Kırımoğlu, 26 Mayıs 1988 yılında yaşanan olayları anlatıyor. Olaylar  Akmescit’ten on sekiz kilometre ve Zuya köyüne iki kilometre uzaklığında meydana gelmişti. Kırım’ın ve Krasnodar’ın çeşitli bölgelerden gelen 250 kadar Kırım Tatarı her tarafı orman çevrili 400-500 merte karelik taşlık çayırda toplanmışlardı. Daha sonra Kırım Tatarları tarafından “Protesto Alanı” olarak adlandırılan bu çayırda, uzun kesintisiz protesto organize etmeye karar verilmişti. Bu protestolar, Kırım Tatar halkınına karşı yapılan açıkça hak ihlalleri ve milli ayrımcılığa, ayrıca SSCB Bakanlar Kurulu’nun Anayasa karşıtı ve Vatana dönen Kırım Tatarlarına ikamet ve istihdam redlerini “meşrulaştıran” 24 Aralık 1987 yılında yayınlanan 1475 numaralı kararnameye karşı yapılıyordu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.