SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM ile siyasi ortağı arasında çatlak sesleri

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2012 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2012 11:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM ile siyasi ortağı arasında çatlak sesleri
Kırım Tatar Milli Meclisi’nin siyasi ortağı Ukrayna Halk Hareketi (Ruh) Kırım Şubesi Başkanı Leonid Pilunskiy, KTMM’nin 28 Ekimde yapılacak Ukrayna Parlamentosu seçimlerinde Bahçesaray 10 numaralı tek koltuklu seçim bölgesinde KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ü aday gösterme kararını anlamadığını söyledi.

Pilunskiy, Argumenti Nedeli Kırım gazetesine yaptığı açıklamada KTMM’in seçimlere birlikte katılmak için anlaşmaya vardığı Birleşik Muhalefet Batkivşçina Partisinin o bölgede kendisini aday gösterdiğini belirterek “Kırım Tatar milli hareketi ile dostluğumun olduğu 22 yıl içinde ilk kez hiçbir şeyi anlamaz hale geldim.” dedi.

KTMM, Birleşik Muhalefetin Kırım’da bazı tek koltuklu bölgelerde Birleşik Muhalefet’e alternatif adaylar sundu. Örneğin, Birleşik Muhalefetin 2 No’lu Akmescit Kievskiy bölgesinde aday gösterdiği Mamut Sultan Köy Şurası üyesi Abibe Sidorova’ya alternatif olarak ATR Televizyonu’nun Perekryostok (Kavşak) programının sunucusu siyaset bilimci Nariman Celilov’u aday gösterdi. KTMM, 10 No’lu tek koltuklu Bahçesaray bölgesinde ise Pilunskiy’ye alternatif olarak Ahtem Çiygöz’ü çıkardı.

Pilunskiy, KTMM’nin bu kararını şöyle yorumladı: “Söyleyebileceğim tek şey var: Ruh ile Meclis yönetimi arasında Mayıs’ta yapılan görüşmede KTMM 1. Başkan Yardımcısı Refat Çubarov, hiçbir çıkarlarının olmadığını, tek koltuklu bölgelerde aday sunmayacaklarını açık olarak söylemişti. Böyle bir açıklama vardı. Sonra bu açıklama, üç hafta önce yapılan ve benim Ruh’un Kırım Şubesi başkanı olarak seçildiğim Ruh Kongresinde tekrar yapılmıştı. Yine hiçbir çıkarının olmadığı söylenmişti. Şimdi aklıma şöyle bir soru geldi: Ben birisine engel mi oluyorum?”

“Ben 21 Temmuzda Kırım Tatar Milli Kurultayı toplantısına katıldım. Benimle hiç kimse konuşmadı, hiç kimse bana itiraz etmedi. Bana, seçim bölgesinde tartışmalı durumu önlemek için gönüllü olarak adaylığımı geri çekmeye hazır olup olmadığım soruldu. Ben buna olumsuz cevap verdim. Birleşik Muhalefet Kongresi beni aday gösterirken bir Kurultay ve Meclis’ten birisi bağımsız aday olursa ben adaylığımı nasıl geri çekebilirim?” dedi.

Pilunskiy, Ahtem Çiygöz’ün reytinginin Kırım Tatarları arasında oldukça düşük olduğunu söyledi. Piunskiy, “Çiygöz’ün reytinginin Kırım Tatarları arasında düşük olduğunu biliyorum. Bunun için onun aday gösterilmesi beni şaşırttı. Üstelik ben bu insanla hiçbir zaman kavga etmedim, onunla hiç sorun yaşamadım.”

Pilunskiy, KTMM ile Ruh arasında 1997 yılında yapılan ve her iki tarafın genel ve yerli seçimlerde birbirinin adaylarını desteklemesini öngören anlaşmayı hatırlatarak “Hiç kimse Ruh ile Meclis arasındaki anlaşmaya gölge bırakamaz. Eğer birileri onu iptal ettiyse, benim bununla hiçbir ilgim yoktur.” dedi.

Osman Bayramaliyev
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.