SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM’nin ''Kırım’da hukuksuzluğun tırmanışına ilişkin'' bildirisi

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2014 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2014 18:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM’nin ''Kırım’da hukuksuzluğun tırmanışına ilişkin'' bildirisi

Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatar halkının ve çok milliyetli Kırım toplumunun çıkarlarını savunmak amacıyla hükümetten Kırım’da hukuksuzluğun tırmanmasını engellemesi için önlemler almasını istedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanlık Divanı 22 Nisan 2014 tarihinde “Kırım’da hukuksuzluğun tırmanışına ilişkin” bildiriyi kabul etti.

Bildiride, Kırım’da hukuki boşluğun kapatılması yönünde atılacak ilk ve acil adımın hukuksuzluğun ve provokasyonların ana kaynağı olan “Kırım milis gruplarının” kaldırılması olduğu kaydedildi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanlık Divanı’nın bildirisinin tam metni şöyle:


Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanlık Divanı’nın

“Kırım’da hukuksuzluğun tırmanışına ilişkin” bildirisi


Son günlerde Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı yeni hükümet tarafından teşvik edilen hukuksuzluğun tırmanışı görülüyor.

19 Nisan 2014 yılında Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Parlamentosu milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Ukrayna’nın ana kısmından Kırım’a girişini engelleme girişimi gerçekleştirildi. Kırım ile Ukrayna’nın ana kısmı arasında idari sınırı kontrol eden silahlı insanların açıklamasına göre, böyle eylemin sebebi olarak Kırım’a girişi yasak olan vatandaşların yer aldığı liste gösterildi.

Çok sayıda Kırım Tatarının Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu karşılamaya gelmesi sayesinde ve yönetimle yapılan bazı “görüşmeler” sonucunda Kırımoğlu’nun Kırım’a girişine izin verildi.

Aynı gün, Akmescit-Bahçesaray karayolunda Acıkal (Çistenkoye) köyü yakınlarında Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov’un bulunduğu araç trafik polisi tarafından durduruldu, araba maskeli silahlı insanlar tarafından zorla arandı. Refat Çubarov’un talebine rağmen ne maskeli silahlı insanlar, ne de onları yöneten sivil kıyafetli insanlar kendi adlarını, görevlerini ve yaptıkları hukuksuzluğun sebebini açıklamadı, sadece “milisi” temsil ettiklerini söyledi.

21 Nisan 2014 tarihinde yaklaşık saat 11.00 sularında kimliği belirsiz kamuflajlı kıyafet giyen insanlar kendini tanıtmadan ve herhangi bir belge sunmadan Ukrayna bayrağını indirmek ve kendilerinin getirdiği bayrağı asmak amacıyla Kırım Tatar Milli Meclisi binasına saldırdı. Bu haydut saldırısı sırasında Kırım Tatar Milli Meclisi’nin kadın çalışanlarına karşı fiziksel şiddet kullanıldı, hakaret ve tehditler savruldu. Sonradan, Kırım Tatar Milli Meclisi binasına haydutça saldıran ve KTMM çalışanlarına travma ve manevi zarar veren insanların da 'Kırım milisi' olduğu öğrenildi.

22 Nisan 2014 tarihinde Kırım Tatar halkının lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım’dan çıkışı sırasında kimliği belirsiz şahıslar, 5 yıl süreyle “Rusya Federasyonu’na giriş yasağı kararını” tebliğ teşebbüsünde bulundu.

Meydana gelen eşkıyalık ve hukuksuzluk vakaları, Kırım Bakanlar Kurulu tarafından medya kuruluşlarında Kırım Tatarlarının milli özyönetim organları, siyasetçi ve sivil toplum eylemcilerinin faaliyetlerinin aydınlatılmasına sansürün uygulanmasına yönelik talimatların verilmesi, 3 çocuk babası Reşat Ametov’un vahşi cinayeti soruşturmasının sonuçsuz kalması, Kırım Tatarları tarafından Kırım’ın köklü halkına karşı kasıtlı baskı politikası olarak değerlendiriliyor, resmi müesseseler ve kamu hizmet kuruluşlarının bazı yöneticileri tarafından Kırım Tatarlarına karşı sergilenen zenofobik davranışlar ve tehditler, farklı milletlere ve dinlere mensup insanlar arasında güvensizliğin artışını körüklüyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatar halkının ve çok uluslu Kırım toplumunun çıkarlarını savunarak hükümetten Kırım’da hukuksuzluğun artışının engellemesi için önlemler alınmasını talep ediyor. Kırım’da hukuksuzluğun ve provokasyonların ana kaynağı olan “Kırım milis gruplarının” kaldırılması bu yönde atılacak ilk ve acil bir adımdır.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanlık Divanı

22 Nisan 2014

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.