SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM'nin mahkeme duruşmasının detayları

İşgalcilerin KTMM’yi yasaklamaya çalıştıkları mahkeme duruşmasının detayları.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2016 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2016 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM'nin mahkeme duruşmasının detayları

7 Nisan tarihinde Akmescit/Simferopol’de sözde Kırım savcılığının Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı (radikal) örgüt kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması dilekçesi üzerine başlatılan sözde davanın duruşması gerçekleşti. Sözde Kırım savcısı Natalya Poklonskaya duruşmaya gelmedi. Mahkeme salonunda  Emine Avamileva’nın da bulunduğu Kırım Tatar Milli Meclisi temsilcileri vardı. Aynı zamanda davacı tarafında olan Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi temsilcileri de vardı.  

Akmescit mahkemesinde yapılan duruşmanın metin şeklindeki yayını Kırım’ın bir haber sitesinin gazetecileri tarafından hazırlandı.

09:32 Kırım Yüksek Mahkemesi’nin binasının girişi metal korkuluk, çevresi ise güvenlik güçleri tarafından çevrili.

09:40 Duruşma başladı. Duruşmaya savcı Natalya Poklonskaya gelmedi. Mahkeme salonundaki seyirciler bugün bir kararın alınmayacağı fikirlerini birbiri ile paylaşıyorlar.

 09:45 Duruşma başladı. Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’ni avukat temsil ediyor, Komite çalışanları duruşmaya gelmedi. Hakim bile anlam veremeyerek: ‘ Yani Komite yöneticilerden kimse olmayacak mı?’ şaşkınlığını dile getiriyor. Avukat kimsenin gelmeyeceğini ve onları temsil edeceğini bildiriyor.

09:50 Davacı tarafını iki savcı temsil ediyor.

09:53 Savunma, davanın belgelerine KTMM’nin internet sitesinden alınan (Kırım Tatar Bölge Meclislerinin listesinin yer aldığı) ekran fotoğraflarının eklenmesini talep ediyor.

09:56 Hakim, son toplantıda Kırım Tatar Bölge Meclislerinin üyelerinin listesini istediğini hatırlatıyor.  Savunmanın avukatı Temişev, üye sayısının 2 bin 500’den fazla olduğundan dolayı bu listenin verilmesinin şu an mümkün olmadığını söylüyor.

09:58 Hakim, KTMM’nin Ukrayna Bölgesel Temsilciliğinin Ukrayna Devletin yasal gerekçeleri çerçevesinde kayıt edilip edilmediğini soruyor. Temişev bunun gerekmediği söylüyor.

10:01 Üçüncü taraf ( Adalet Bakanlığı) Meclis’in bu şekilde yasallaştırılmadığı açıklamasını yapıyor. KTMM’nin kayıt olmadan faaliyet göstermemesi gerektiği, Ukrayna kanunları uyarınca bunun yasak olduğunu belirtiyor.

10:02 Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi, Ukrayna kanunlarına göre kayıt yapmayanın cezalandırılacağını ifade ediyor.

10:04 Savcılar, avukatların davaya eklenmesi istedikleri belgelerin sadece bir kısmın ekleme teklifinde bulunuyor. Adalet Bakanlığın itirazı yok. Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi temsilcisi itiraz ediyor.

10:05 Mahkeme başvuruyu tam olarak kabul ediyor.

10:06 KTMM, Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin yöneticilerinin duruşmaya gelme başvurusunda bulunuyor.

10:07 Savcı itiraz ediyor. Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi avukatı ve Adalet Bakanlığı da karşı çıkıyor. Mahkeme talebi reddediyor,  Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin yöneticileri olmadan da duruşmanın yapılabileceğini öne sürüyor. Temsilen avukatın bulunmasını yeterli buluyor.

10:10 Savunma bir talepte daha bulunuyor.

Temişev, hakimin, KTMM’nin 370 alt birimi kurduğuna dair belgelerin davacıdan istemesi başvurusunda bulunuyor.

10:12 Davacı taraf tüm delillerin dava belgelerinde (Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu tarafından yazılmış kitaplar, broşürler ve FSB (Federal Güvenlik Servisinin) verileri) yer aldığını söylüyor.

10:14 Üçüncü taraf, alt birimlerin sayısını belşrlemek imkansız olduğunu ama bunun önemli olmadığını öne sürerek talebin karşılanmasına itiraz ediyor.

Mahkeme başvuruyu reddediyor.

10:17 Bir talep daha. Temişev dava ile ilgili bir delilin kabul edilemez olduğunu ve belgelerden çıkarılmasını talep ediyor.

‘Avdet’ Kırım Tatar gazetesinin baş editörüne, yasadışı faaliyetin kabul edilemez olduğuna dair uyarı söz konusu. Temişev, uyarının, KTMM üyesine değil, baş editörüne verildiği için davaya ilişkin olmadığını kaydetti.

 10:19 Hakim başvurunun incelenmesini erteliyor.

 10:20 Temişev davayla ilgili taraf olarak Akmescit Bölgesel Meclis’in yöneticisi olan Lemmar Yunusov’un davet edilmesini istiyor.

10:21 Davacı ve üçüncü taraf itiraz ediyor.

10:26 Temişev diğer Kırım Tatar Bölge Meclisleri temsilcilerinin de dahil olmasını istiyor. Mahkemede “Dava KTMM’ye karşı mı ( 33 üye), yoksa tüm Kırım Tatar Bölge Meclisleri karşı mı (2500 üye) açıldı” sorusu açık kaldı.

10:28 Savcı herkese karşı açıldığını söylüyor. Temişev bu durumda ilgili tarafların yani Kırım Tatar Bölge Meclisleri temsilcilerin de davaya dahil olması gerektiğini söylüyor.

10:30 Yargı Kurulu müzakere odasına çekiliyor.

10:35 Hakimler toplantıdayken, mahkeme salonunda kabul edilen ve edilmeyen başvurular konuşuluyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celâl, ‘Dava Valiliğe açılmışsa, tüm muhtarlıklara da açılmış gibi oluyor’,diyerek davanın aynı zamanda KTMM’nin tüm alt birimlere de açılmasının mümkün olmadığı belirtti.

11:00 Mahkeme salonuna 2-3’er kişilik grupların girişine izin veriliyor. Onlar, KTMM’yi desteklemeye gelen insanlar.

Şu an mahkeme salonu doldu, boş yer nerdeyse yok.

11:58 Yargı Kurulu kararını verdi. Yeni insanların davaya dahil edilmesine gerek duyulmadığı kararlaştırıldı. Dolayısıyla başvuru reddedildi.

12:01 Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin avukatı müvekkillinin çıkarlarını dava belgelerini incelemeden tam olarak savunamayacağını belirtiyor ve duruşmanın ertelenmesini talep ediyor.

12:04 Mahkeme, Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin taraf olarak davaya dahil olduğu bildirinin 28 Mart’ta yapıldığını, dolayısıyla başvurunun daha erken dile getirmesi gerektiğini belirtti.

12:05 Avukat, Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi ile anlaşmanın dün imzaladığını ve zamanı olmadığını söylüyor.

12:08 Mahkeme talebi uygun gördü ve avukatın belgeleri incelemesi için bir saat süre verdi.

13:10 Herkes yayaş yavaş mahkeme salonuna dönüyor. Güvenlik servisi eşyaları daha dikkatli kontrol ediyor. Gazetecilerin bir kısmı mahkeme salonuna geri dönmedi.  

13:12 Gelenler bugünkü duruşmanın nasıl biteceği hakkında tahmin yürütüyor. İnsanların çoğu, belgelerin incelenmesi için bir saatlik sürenin az olduğundan davanın bir sonraki güne erteleneceğini düşünüyor.

13:15 Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin avukatı, davanın belgelerinde Kırım Tatarlarının kendilerini köklü halk olarak belirttiklerini ifade ediyor. ‘Bu büyük bir yanılgı!’ diyor avukat. Salonda fısıldamalar başladı.

13:16 Avukat davanın materyallerini inceleme zamanının olmadığından duruşmanın ertelenmesini istiyor. Mahkeme reddediyor.

13:17 Hakim materyallerin duruşmada inceleneceğini ve avukatın bu zaman içerisinde inceleme yapabileceğini söylüyor.

13:19 Avukat davaya Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin belgelerinin ve açıklamaların davaya eklenmesini istiyor. Davalı taraf yeni materyallerin kopyalarının verilmesi istiyor. Kopyalar yok. Yeni materyaller dahil ediliyor ve Komitenin davalıya kopyaların vermesini taahhüt ediyor.

13:20 Duruşmada  davanın incelenmesi başlıyor

13:21 KTMM avukatı Temişev, “Davacıya çok sorumuz olacak”, diye belirtiyor.

13:23 Avukat savcıya, “Hangi özelliklerine dayanarak Meclis’i sivil toplum kuruluşu olarak tanımlıyorsunuz?”, diye soruyor.

Hakim tekrarın yapılmamasını ve zamanın uzatılmamasını talep ediyor.

 13:25 Savcılık Meclis’in Rus yasaların geçerli olmadığı yabancı bir devletin topraklarında oluşturulduğunu anlatıyor. Bununla birlikte Meclis’in Rusya’da öngörülen kurallara uygun olmadan oluşturulması sivil toplum kuruluşu olmaması sonucuna ulaşılmamalı.

Savcı, “Meclis sivil toplum kuruluşunun tüm özelliklerine sahip!”, söylüyor.

13:27 Şimdi savcı kendi görüşüne göre Meclis’in kamu kuruluşu olarak tanımlayan özelliklerini sıralıyor.

13:29 Temişev bu yanıtın yetersiz olduğunu bildiriyor.

 13:33 Savcı verdiği açıklamada, Kırım Tatarlarının köklü halk olarak kayıt edilmediğini belirtti.

 Temişev, “Siz Kırım Tatar Halkının yerel halk olmadığını mı düşünüyorsunuz?”, diye soruyor.

Avukat, “Ben gerçekleri söylüyorum”, diye cevap veriyor.

Mahkeme,davalının bir kaç sorusunu reddetti.

13:35  “Meclis’e kuruluş olarak uyarılar yapıldı mı?”- soruyor Nariman Celal.

13:37 Savcının cevabı: “Kuruluşa olan uyarıları belirli bir kişiye yapılıyor. Söz konusu uyarılar Çubarov’a yapıldı “.

13:38 Temişev: “İhlallerin giderilmesi için süre verildi mi? “

Savcı: “Yasalara uyulması için sınırsız bir süre tanındı”.

13:42 Temişev: “Çubarov’a yapılan uyarıdan sonra Meclis’in diğer üyelerine de uyarılar yapıldı mı?”

Savcı: “Evet, çok kez”.

Temişev: “Uyarıların gözardı ve yasaların ihlal edildiğine dair delilleriniz var mı?”

Savcı: "Uyarılar ihlallerin önlenmesi için verilir".

13:46 Temişev, Kırım’ın ekonomik ablukasını KTMM tarafından organize edildiğine dair kanıtları istedi. Savcı, “KTMM Başkanının eylemleri ve ifadeleri, ve söz konusu adli davanın belgeleri”, diye cevapladı.

Bu delillerin yeterli olup olmadığı sorusunu savcı olumlu cevapladı.

13:50 Celal bir kez daha Meclis’in sivil toplum kuruluşu olmadığını kaydediyor. Sivil toplum kuruluşların benzerliklerini taşıması Meclis’i sivil toplum kuruluşu yapmıyor.  

13:52 Meclis’in bölgeler arası değil uluslararası bir kuruluş olmasından dolayı davanın Rusya’nın Yüksek Mahkemesince görülmesi gerektiğini vurguluyor. Meclis’in bir dizi ülkede temsilciliği bulunuyor.

 13:57 Celal, Meclis’in Ukrayna’da hukuki statüsüne sahip olmadığını söylemek yanlış olduğunu belirtiyor. 1999 yılında Kuçma (Bağımsız Ukrayna'nın ikinci Devlet Başkanı) tarafından yayınlanan ve Meclis üyelerini otomatik olarak yerleştirildiği Başkanlık Konseyi kararnamesini mevcut. Ayrıca Kırım Parlamentosuna Kurultay ile seçilmiş Kırım Tatarlarının dahil olduğu kontenjan vardı, bu da dolaylı bir şekilde Meclis’in hukuki bir statüsü olduğunu gösteriyor.
 
13:59 Celal ayrıca dava materyallerine Meclis’le ilişkisi olmayan kişilerin bilgilerin dahil edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Örneğin, Lenur İslamov, hiçbir   zaman Meclis üyesi olmadı. Aynı ifade 2013 yılından beri Meclis üyesi olmayan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında da söylenebilir.

14:03 Ayrıca Celal, Çubarov’a karşı açılan davalarda suçun kanıtlanmadığını dile getiriyor. Bununla birlikte Çubarov'un her zaman Meclis adına konuşmadığını, kendi şahsi görüşünü de ifade ettiğini söyledi.

14:08 Savcı sorulara geçti: “Meclis Çubarov’un ifadeleri yalanlıyor mu?”

“Bunun gereksiz olduğu kanısındayım. Çubarov’un söyledikleri, kendi şahsi görüşü. Kendi görüşümü kendim ifade ediyorum. Meclis’in tutumu resmi kaynaklarda yayınlanıyor.”

14:10 Savcı Kırım Tatarlarının Ukrayna Devletin bir parçası olan Kırım'da kendi kaderini tayin hakkını almak niyetinde olduklarını belirten Meclis hükümlerinden alıntı yaptı.

Bu hükümler yerine getirtilip getirilmediği ya da bir değişikliğin yapılıp yapılmadığı sorgulandı.

 14:12 Celal, Kırım Tatar Milli Kurultayı tarafından Kırım Tatarlarının kendi vatanında Kırım’da bu haklarını aramaya devam edeceklerini kararlaştırıldığını söyledi. Hangi devletin olduğu belirtilmedi.

14:16 Savcı tüm Meclis üyelerinin Kırım Tatarları olup olmadığını sordu. Celal sorunun yanlış olduğu belirterek Meclis üyelerinin milliyeti hakkında bir bilgi sahibi olmadığı yanıtladı. Milliyet kısıtlamasının olmadığını belirtti.

14:20 Savcı: “18 Mayıs mitinglerin organizayonun Meclis mi yürüttü?”

14:23 Celal, hangi mitinglerin ve hangi tarihlerin söz konusu olduğunu netleştirilmesini istiyor. Savcı tüm ve sürekli yapılan mitingler olarak cevaplıyor. Celal şaşkınlıkla, soruyu yanıtlamayı reddediyor.

Savcı sonra 2014-2015 dönemi etkinliklerin söz konusu olduğunu belirtiyor.  Celal etkinliklerin farklı kişiler tarafından organize edildiğini söylüyor.

14:27 Savcı bir kaç soru daha soruyor. KTMM’nin Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu lider olarak kabul edip etmediği soruluyor. Celal, KTMM’nin, Kırımoğlu’nun Kırım Tatar halkının lideri olduğunu defalarca ifade ettiğini yanıtlıyor.

14:32 Şimdi Adalet Bakanlığı temsilcisi sorulara geçti. Meclis’in neden Kırım Tatar Milli  Kurultay’ı düzenleyip bazı hükümlerin değiştirilmediğini sorguluyor ( Kırım’ın Ukrayna’ya dahi olduğu hükmü). Celal, bunun yapılmasını şu an mümkün olmadığını, ancak bu konunun ele alındığını belirtti.

14:44 Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi sorulara geçti. Meclis’in referandumu boykot etme çağrısında bulunduğunun doğru olup olmadığını soruyor. Celal, Meclis’in, referandumun Kırım Tatar Halkının çıkarlarının dikkate alınmadan yapıldığına inandığını söyledi.   

14:47 Kırım’ın sözde Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi’nin avukatı, Kırım Tatarlarının neden kendilerini köklü halk olarak tanımladıklarını sordu. Celal tanımlamadan dolayı olduğundan cevaplıyor.  Ukrayna’da Kırım Tatarlarının köklü halk olduğu kabul edildiğini belirtiyor.

14:51 Hakim sorulara geçti. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun karşılandığı 3 Mayıs olayların anlatılmasını istiyor.  

14:53 Celal durumu, ‘Berkut’ kıyafetini giymiş silahlı insanların olduğunu ve çok sayıda insanın toplandığını anlatıyor. 3 Mayıs olaylarından hüküm giydirilen insanların hiçbirinin Meclis üyesi olmadığını vurguluyor.

15:03 Hakim, Çubarov’un ifadelerine karşı verilen tepki hakkında detay verilmesini istiyor. Celal, Çubarov’un kendi adına ve KTMM adına yaptığı açıklamaları ayırmak gerektiğini bildiriyor.

Hakim, Ukrayna’nın anakarasından Kırım’a giden elektrik hatlarının patlatılması hakkında Meclis’in tutumunu sorguluyor.

15:05 Celal, bu olayla ilgili KTMM’nin alakası olmadığını, davanın, KTMM ile alakası olmayan Lenur İslâmov’a karşı açıldığını kaydetti.

15:07 Sözde Adalet Bakanlığı, Meclis’ün statüsü hakkında yorumda bulunuyor. Temsilcinin görüşüne göre, Meclis yüzde yüz sivil toplum kuruluşun tanımına uygun.

15:12 Adalet Bakanlığı, Meclis hükümlerinde aşırıcılık belirtilerin olduğunu ve yasa gereğince böyle bir kuruluşun var olamayacağını emin bir şekilde dile getiriyor. Burada Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu belirten maddeyi kastediliyor.

15:14 Aynı zamanda Meclis’in yasalaştırılması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca Çubarov’un ifadelerine tepkisini göstermesi gerektiğini ve onu yeniden seçmesi gerektiğini düşünüyor.

15:17 Aynı zamanda Meclis olmazsa Kırım Tatarların çıkarlarını temsil eden bir örgüt olmayacağı iddiasının yanlış olduğunu ileri sürüyor.

16:25 Mahkeme 8 Nisan tarihinde kadar ara verdi. Duruşmaya saat 9:30da devam edilecek.

15 Şubat tarihinde  Kırım Rus yönetiminin sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurduğu açıklanmıştı. Poklonskaya, KTMM’yi kapatmak için imzalayıp Kırım’ın Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinin bir kopyasını Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e de gönderdi. Kırım Tatar halkı adına konuşmaya çalışan sözde Kırım Tatar kuruluşlarının yöneticilerinden, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasadışı ve provokatif olarak kabul etme başvuruları geldiğini ileri süren Poklonskaya, bahsi geçen davayı, Rusya’nın ‘Aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele’ kanununa dayanarak açmak istediğini belirtmişti.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.