SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM’ye Kırım Tatar referandumuna hazırlık tavsiyesi

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2014 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2014 13:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM’ye Kırım Tatar referandumuna hazırlık tavsiyesi

6. Dönem Kırım Tatar Milli Kurultayı Denetim Komisyonu, Kırım Tatar Milli Meclisi’ne, kaderini tayin etmeye yönelik Birleşmiş Milletler himayesi altında Kırım Tatar referandumu yapılması için çalışma yapılmasını tavsiye etti.

İlgili karar 6. Dönem Kırım Tatar Milli Kurultayı Denetim Komisyonu’nun 9. toplantısı sırasında kabul edildi.

6. Dönem Kırım Tatar Milli Kurultayı Denetim Komisyonunun 9. toplantısında açıklama yapan Komisyon Başkanı Ali Özenbaş, Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından AGİT ve uluslararası gözlemcilerinin katılımı ile yapılması teklif edilen referandumun sonuca ulaşmayacağını bu nedenle en nüfuzlu uluslararası kuruluş olarak Birleşmiş Milletler himayesi altında yapılmasını teklif etti.

Komisyon toplantısında ayrıca BM, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, AGİT, İslam İşbirliği Teşkilatı, halklar, parlamento ve hükümetlerine, yasal düzeyde Kırım Tatar halkını Kırım’ın köklü halkı olarak ve Kırım Tatar Milli Kurultayı ve organlarını Kırım Tatar halkının yasal özyönetim organları olarak kabul etmeleri çağrısını içeren bildiri hazırlanması ve incelenmek üzere KTMM’ye sunulması kararı alındıç

Toplantı sırasında, “Bugün, 11 Nisan tarihinde Kırım Cumhuriyeti’nin yeni Anayasası oybirliği ile kabul edildi. 88 milletvekilinin desteklediği Anayasa’da köklü halk sözü geçmiyor.”

“Bundan dolayı, 29 Mart 2014 tarihinde 6. dönem Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2. olağanüstü toplantısında kabul edilen kararı temek alarak Kırım Tatar Milli Meclisi, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, AGİT, İslam İşbirliği Teşkilatı, halklar, parlamento ve hükümetlerine, Ukrayna’nın yaptığı gibi, yasal düzeyde Kırım Tatar halkını Kırım’ın köklü halkı olarak ve Kırım Tatar Milli Kurultayı ve organlarını Kırım Tatar halkının yasal özyönetim organları olarak kabul etmeleri çağrısında bulunması gerekiyor” denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.