SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM, yeni Kırım Anayasası için teklifler sunacak

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2014 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2014 10:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM, yeni Kırım Anayasası için teklifler sunacak

Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın gelecek oturumunda Kırım Tatar halkının kendi kaderini kendisi belirlemesine ilişkin referandum yapılması konusunu ele almayı ve yeni Kırım Anayasasına köklü halkın hakları yerine getirilmesi açısından hazırladığı maddeleri sunmayı planlıyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, basına yaptığı açıklamada, “29 Mart tarihinde yapılan Kurultay oturumda Kırım’da milli ve bölgesel özerklik oluşturulması için siyasi ve yasal süreçlere başladığımızı ilan eden kararı kabul ederek çok önemli bir adım attık. Oluşturduğumuz komisyonlar, gruplar çalışmaya başladı. KTMM, Kurultay oturumuna 29 Mart tarihinde kabul edilen kararın uygulanması planıyla katılacak. Şimdi referandumun uluslararası himayesi altında yapılması olasılığına ilişkin konuları inceliyoruz. Kırım’ın yeni Anayasası için köklü halkının hakları korunması açısından belirli maddeler hazırlıyoruz. Kırım durumuna katılan taraflar bizim girişimlerimiz ve kararlarımıza tepki vermesi gerekiyor. Bizi zor bir dönem bekliyor” diye kaydetti.

Refat Çubarov, KTMM en yakın günlerde Kırım Anayasası maddelerine Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkına uygun olan net bentleri ve belirlemelerini sunacağını açıkladı.

Çubarov, “Durumu çözme aşamasında bulunan tüm taraflara aynı zamanda sunacağız. Bizim bu adımlarımız Kırım statüsüne ilişkin net seçim yaptığımız anlamına gelmiyor. Bizim bir tarafı kabul ettiğimiz ve diğer tarafı reddettiğimize ilişkin akıl yürütmeler temelsizdir. Biz bugün Kırım Tatar halkının hakları hakkında konuşuyoruz” diye kaydetti.

Refat Çubarov, 1 Nisan durumuna göre KTMM, oluşan duruma ilişkin olarak ne Kiev, ne Moskova, ne Washington ve ne de Brüksel’den net sinyaller alınmadığını, ancak Kırım Tatarlara ilişkin konuların orada görüşüldüğünü bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.