SON DAKİKA
Hava Durumu

Kunitsin: Rus yönetiminin KTMM'yi boğma girişimleri büyük hata

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2015 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2015 11:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kunitsin: Rus yönetiminin KTMM'yi boğma girişimleri büyük hata

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın eski Kırım Temsilcisi, Ukrayna Parlamentosu Petro Poroşenko Bloku milletvekili Sergey Kunitsin, Rusya yönetiminin Kırım Tatar Milli Meclisi’ni boğmaya çalışarak ve onun yeraltına çekilmeye zorlamanın büyük siyasi hata ve alaycılığın uç noktası olarak nitelendirdi.

Sergey Kunitsin, yaptığı açıklamada, “Kırım Başbakanlığı görevine ilk atandığım 1998 yılını hatırlıyorum, o dönemde 50 bin Kırım Tatarı, kendi haklarını savunmak için yürüyerek Akmescit’e geldi. Ukrayna yönetiminin ise onları dağıtmak akıllarına bile gelmedi. O zaman biz yeni bir formül bulduk: o dönemde Ukrayna Cumhurbaşkanı Kuçma, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Başkanlığında Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Kırım Tatar Temsilcileri Kurulu’nu oluşturdu. BM ve AGİT, Kafkasya ve Çeçenistan’da meydana gelen olaylarla kıyaslayarak Ukrayna’nın etnik çatışmayı çözme deneyimini eşsiz olarak kabul etmişti” diye konuştu.

Kırım Tatarlarına, sürgünde hayatını kaybedenleri anmalarının engellenmesi ve yasaklanmasını alaycılığın uç noktası olarak adlandıran Kunitsin, Kırım Tatar Milli Meclisi liderlerini etkisizleştirme girişimlerinin de büyük hata olduğu fikrini paylaştı. Kunitsin, “Rusya yönetiminin, Çeçenistan senaryosuna göre KTMM’yi boğma ve yeraltına çekilmeye zorlama girşimleri büyük siyasi hata. Bu yay bir gün gevşeyecek ve patlayacak” şeklinde konuştu.

Ayrıca Kırım’ın ilhakının, yarımadayı bir turizm bölgesi olarak yok ettiğini belirten Sergey Kunitsin, “Rusya’nın yarımadada hava üsleri, çıkarma üsleri, füze kompleksleri ve diğer askeri strüktürleri yerleştirerek Kırım’ı askeri gemiye dönüştürdüğü açıktır. Kırım militarize oluyor” dedi.

"Rusya tarafından işgal edilen hiçbir bölgenin ekonomik açıdan gelişmediğini" dile getiren Kunitsin, “Ekonomik perspektif açısından gerilemesinin yanı sıra Kırım, Ukrayna’nın ana kısmına taşınan entelektüel eliti kaybediyor. Bundan dolayı birkaç kişinin hırsının yarımadayı neye dönüştürdüğü görmek ve daha neye dönüştürebileceğini düşünmek beni çok üzüyor” diye belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.