SON DAKİKA
Hava Durumu

Lavrov'dan Ukrayna'ya 'ulusal diyalog' çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa, telefonda görüştü. Lavrov, mevkidaşına "ulusal diyalog" çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2014 08:38
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2014 08:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Lavrov'dan Ukrayna'ya 'ulusal diyalog' çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa'nın, telefonda görüşerek, ülkenin doğusunda yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği bildirildi.

AA'nın haberine göre Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama, Lavrov'un, görüşmede, Ukraynalı mevkidaşını, "Ulusal diyaloğun başlatılması için gereken önlemleri acilen almaya ve ülkenin güneydoğu'sunda yaşayan halkın isteklerine saygılı yaklaşmaya" davet ettiği belirtildi.

Görüşmede Lavrov'un, Rusya'nın çözüm önerisinin, Ukrayna'nın tüm politik güçleri ve bölgelerinin katılacağı  ulusal diyaloğun başlatılmasından yana olduğuna vurgu yaparak, ülkesinin bu sürece ABD ve AB ile ortak katkı vermeye hazır olduğunu söylediği kaydedildi.

Telefon diplomasisi

Rusya Dışişleri Sergey Lavrov'un Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gelişmelerle ilgili telefon mesaisi devam ediyor.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Lavrov'un Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonda görüştüğü bildirildi.

Açıklamada, Lavrov-Kerry görüşmesinde, Ukrayna'daki iç siyasi krizin çözümü adına dış destek olasılığının değerlendirildiği belirtildi.

Lavrov'un, Ukrayna'nın, tüm siyasi tarafları ve bölgelerinin katılımıyla derin ve şeffaf anayasal reform düzenlemesi ve Ukrayna'da federal yönetim sistemine geçilmesi konuları üzerinde durduğu ifade edildi.

Lavrov-Steinmeier görüşmesinde de Ukrayna'da "iç diyalog" sürecinin başlamasına yardımcı olacak, uluslararası mekanizmanın oluşturulması için gereken çabanın acilen ortaya konulması konusunun üzerinde durulduğu kaydedildi.

Guardian gazetesine makale yazdı

Öte yandan Lavrov, İngiliz Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan makalesinde, Ukrayna'daki "derin ve her tarafa yayılmış krizin" Rusya için büyük endişe nedeni olduğunu, "sadece 20 yıl önce bağımsız olan ve egemen bir devlet oluşturmak için hala karmaşık durumlarla karşı karşıya olan bir ülkenin pozisyonunu anladıklarını" ifade etti.

Dış güçlerin rolünün Ukraynalılara sivil barışı ve sürdürülebilir gelişmeyi korumaya yardım etmek olduğunu belirten Lavrov, Rusya'nın bağımsız bir Ukrayna devletini desteklemek için başka bir devletten daha fazlasını yaptığını savundu. Rus Dışişleri Bakanı, geçen yıl kasım ayında Kiev'in Ukrayna, Rusya ve Avrupa Birliği arasında acil istişareler yapılması isteğini desteklediklerini kaydederek "Brüksel ise bunu açıkça reddetti. Bu, AB ve ABD'nin uzun süredir durduğu tehlikeli ve verimsiz çizgiyi göstermiştir. Ukrayna'yı Batı ile Doğu arasında zor bir tercih yapmaya mecbur bırakmaktadırlar" değerlendirmesinde bulundu.

Çifte standart

Ukrayna'ya Batı tarafından verilen desteğin, Ukrayna anayasasın ihlali anlamına geldiğini iddia eden Lavrov, "Kiev, ABD ve AB ülkelerinden bakanlar ve diğer yetkililerin doğrudan katıldığı şiddet içerikli sokak protestolarıyla demokratik olmayan şekilde gasbediliyor" ifadesini kullandı.

Lavrov, Batılı devletleri verdikleri güvencelere karşın NATO'nun askeri altyapısını doğuya doğru genişletmekle eleştirerek şunları kaydetti:

"AB'nin Doğu Ortaklık Programı, odak ülkeleri kendine bağlamak ve Rusya ile işbirliği olasılığını kapatmak için tasarlanmıştır. Kosova'nın Sırbistan'dan ve Mayotte'nin Komor Adaları'ndan ayrılmasını sağlayanların, Kırımlıların özgür iradesini sorgulama çabaları, alenen yapılan çifte standarttan başka bir şey olarak görülemez.

Rusya, Ukrayna'da istikrarın bir an önce sağlanması için elinden geleni yapmaktadır. Bunun, Ukrayna'nın tüm bölgelerinin yasal haklarını sağlayacak ve güneydoğuda Rusçanın devletin ikinci resmi dili olması konusundaki talepleri karşılayacak gerçek bir anayasal reformla Ukrayna'nın tarafsız statüsünü garanti altına alacak bir hukuk sistemiyle ve yasa dışı silahlı oluşumlar ile aşırı milliyetçi grupların aktivitelerini durduracak önlemlerle sağlanacağına inanıyoruz."

Agresif açıklamalar gerginliği azaltmıyor

"Kimseye bir şey dayatmadıklarını" bildiren Sergey Lavrov, bahsettiği amaçlara ulaşılması için gösterilen uluslararası çabalara dahil olmaya hazır olduklarını aktardı. Almanya, Fransa ve Polonya'nın 21 Şubat anlaşmasını uygulamak konusundaki başvurusunu desteklediklerini kaydeden Lavrov, " Rusya-AB görüşmelerini,Ukrayna ve diğer Doğu Ortaklık ülkelerinin katılımıyla yürütmek bizim pozisyonumuzla örtüşüyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Dünya bugün öğretmenlerin canı istedikleri zaman cezalar verdiği bir ilkokul değildir" ifadesini kullanan Lavrov, Brüksel'de 1 Nisan'da yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndaki gibi "agresif açıklamaların" gerginliği azaltmak talepleriyle uyuşmadığını kaydetti. Gerginliği azaltmaya söylemle başlanılması gerektiğini ifade eden Lavrov, "Gereksiz yere gerginliği tırmandırmaya son verme ve ciddi ortak çalışmaya geri dönme zamanıdır" görüşünü paylaştı.

ABD'den Rusya'ya "Doğu Ukrayna" uyarısı

Beyaz Saray, Rusya'nın, ister açık ister gizli olarak Ukrayna'nın doğusuna girmesi halinde bunun gerginliği çok ciddi biçimde artıracağı uyarısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da hafta sonunda meydana gelen gerilimi artırıcı adımlardan endişe duyuyoruz ve bunları Rusya'nın Ukrayna üzerinde artan baskısının bir sonucu olarak görüyoruz. Rus yanlısı gösterici gruplarının, doğudaki Kharkiv, Donetsk ve Luhansk kentlerinde hükümet binalarını ele geçirdiğini gördük ve bu göstericilerin bazılarının yerel halktan değil, parayla tutulduğuna dair güçlü deliller var" diye konuştu.

"Eğer Rusya, ister açık ister gizli olarak doğu Ukrayna'ya girerse bu gerginliği çok ciddi biçimde artırır" diyen Carney, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve hükümetini, "Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaya yönelik tüm gayretlere son vermeye" çağırdıklarını belirtti.

Carney, ABD'nin, "durumun kızışması halinde Rus ekonomisinin sektörleri üzerinde ilave yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu" kaydetti.

Ukrayna sınırındaki Rus askerlerinin varlığından kaygı duyduklarını ifade eden Carney, Rusya'yı, sınır bölgesinden bu askerleri çekmeye ve doğrudan Ukrayna hükümetiyle müzakerelere başlamaya çağırdı.

Ukrayna, Rusya, ABD ve AB arasında görüşme

Öte yandan, Ukrayna'nın doğusundaki gerginliği yatıştırma çabası kapsamında Ukrayna, Rusya, ABD ve AB arasında 10 gün içinde bir görüşme yapılacağı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasındaki telefon görüşmesinde, 10 gün içinde Ukrayna, Rusya, ABD ve AB arasında doğrudan görüşmelerin yapılması üzerinde konuşulduğunu kaydetti.

Psaki'nin verdiği bilgiye göre, Kerry, görüşmede Lavrov'a, ABD'nin Ukrayna'nın doğusundaki kentlerde yaşanan gelişmeleri "büyük endişeyle" izlediğini ve bunların spontane gelişen olaylar gibi görünmediğini aktardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.