SON DAKİKA
Hava Durumu

Litvanya Parlamento Başkanı Kırım sınırını ziyaret edecek

Litvanya Parlamento Başkanı Viktoras Prantsketis, Kırım idari sınırını ziyaret ederek ülkesinin Ukrayna’ya desteğini ve Kırım’ın işgalini tanımadığını göstermek istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2017 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2017 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Litvanya Parlamento Başkanı Kırım sınırını ziyaret edecek

Litvanya Parlamento Başkanı Viktoras Prantsketis, Litvanya’nın Kırım’ın Rusya tarafından işgalini asla tanımayacağını sergilemek için 1 Eylül'de Kırım idari sınırı ziyaret edeceğini bildirdi.



Bugün, 31 Ağustos'ta Ukrayna Parlamento Başkanı Andrey Parubiy ile Kiev'de yaptığı görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Prantsketis, tarihi hatırlatarak, Litvanya’nın Baltık ülkelerinin Sovyetler Birliği tarafından işgalini asla kabul etmediği için zamanında  ABD’ye minnettar olduğunu kaydederek: “Şimdi biz de aynısını Ukrayna için yapmaya hazırız” dedi.



158610



Bunun yanı sıra Litvanyalı siyasetçi, Ukrayna’yı Avrupa Birliği ile yapılan Ortaklık Anlaşması’nın yarın 1 Eylül'de yürürlüğe girecek olması hasebi ile kutladı.



Bilindiği gibi Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, 22 Ağustos günü ABD’nin Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker ile yaptığı  görüşme sırasında Kırım’ın işgali ve Donbas’taki Rus saldırısı devam ettiği sürece Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımların devam ettirilmesi dahil olmak üzere Ukrayna’nın desteklenmesi gerektiğini belirtmişti.



İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.



153691



Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında sözde referandum düzenlendiğinde Rusya Ordusu ve askeri araçları Ukrayna’nın doğu sınırlarında toplandı, ayrıca hava kuvvetleri alarm durumuna geçirildi.



18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzalamışlardı.



Daha sonra, 2014 yazında Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaları başlatmıştı. Rusya, Donbas'taki ayrılıkçı teröristleri ideolojik ve mali olarak destekliyor, ayrıca askeri teçhizat ile asker göndererek onlara yardım ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.