SON DAKİKA
Hava Durumu

Litvanyalı şirketler Kırım'la ticaret mi yapıyor?

Belli bir şirketin yaptırımları ihlal edip etmediği konusu, AB ve Litvanya yasalarına dayanarak mahkemelerde belirlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2017 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2017 20:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Litvanyalı şirketler Kırım'la ticaret mi yapıyor?

Litvanya Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Başsavcılığına başvurarak, basında Litvanyalı şirketlerinin Kırım’da faaliyet yürüterek Rusya’ya karşı uygulanan yaptırım rejimini ihlal ettiği hakkındaki iddiaları kontrol etmesini istedi.



Dışişlerinden yapılan açıklamada, “Litvanya ,yasa dışı Kırım ve Akyar’ın (Sivastopol) işgaline cevaben uygulanmaya başlayan Kırım veya Akyar’da üretilen ürünlerin Avrupa Birliği’ne ithalatı ile ilgili kısıtlamaları uygulama konusunda yükümlülüklerini yerine getiriyor. Dışişlerine göre, Litvanya ve AB’nin diğer üye ülkelerin şirketleri ile bireyleri, AB’nin uyguladığı yaptırımlara uymalı ve onlar ihlal edenler idari veya cezai sorumluluğa tabi tutulmalı.” denildi.



Açıklamada, belli bir şirketin yaptırımları ihlal edip etmediği konusunun, AB ve Litvanya yasalarına dayanarak kolluk kuvvetleri yetkilileri tarafından ve mahkemelerde belirlenmesi gerektiği kaydedildi.



AB, Rusya’ya karşı Kırım işgali dolayısıyla  yaptırımlar uygulamaya başladıktan sonra, işgal edilen Kırım ve Akyar’daki faaliyetlerinin yaptırımlarla kısıtlandığını bu yüzden de gerçekleştirilemeyeceğini net olarak ifade eden tavsiye mektuplarının şirketlere dağıtıldığını belirten Bakanlık, “Litvanya, Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekliyor. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sergilediği saldırganlık ve Kırım’ın yasa dışı işgali konusunda net ve kesin tutuma bağlı kalıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.



İşgal edilen Kırım’da faaliyet yürüttüğü tahmin edilen şirketlerin adları Bakanlığın açıklamasında belirtilmedi.



156920



 



Haziran ayında, Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’yı istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay uzatma kararı aldı.



AB, Rusya’ya ekonomik yaptırımlar kararını ilk olarak 2014 yılında almıştı. Uzatılan ekonomik yaptırımlar uyarınca AB üyesi 28 ülke, Rusya'ya silah satışı yapmıyor. Yaptırımlarla, Rusya'nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor. Ayrıca Rus kamu bankaları Avrupa'da finans sektöründen dışlanıyor.



Özellikle ticaret ve yatırımlara yönelik kısıtlamaları içeren yaptırımlar, her 6 ayda bir uzatılıyor.



AB'nin mal varlığı dondurma ve seyahat yasağından oluşan ilave yaptırımları da pek çok Rus ve ayrılıkçı üst düzey görevliyi kapsıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.